Ruke

Sud u Mađarskoj osudio je osmero osoba zbog ilegalnog korištenja embrijskih matičnih stanica iz abortiranih beba radi komercijalne uporabe u kozmetičkim preparatima, izvijestilo je nedavno nekoliko medija, među njima i Radio Vatikan, naglašavajući kako su pro-life aktivisti pozdravili presudu utemeljenu na mađarskom ustavu koji štiti život od začeća do prirodne smrti.

Pro-life organizacija ADF International potvrdila je kako je okružni sud u Budimpešti proglasio krivim skupinu koja je namjeravala prodati embrijske matične stanice na crnom tržištu radi uporabe u kozmetičkoj proceduri.

U središtu slučaja bila je klinika za plastičnu kirurgiju u gradu Kaposvaru. Skupina liječnika koji rade u toj klinici namjeravala je koristiti ilegalne embrijske matične stanice i tkivo iz abortiranih beba i iskoristiti ga za stvaranje kozmetičkog preparata koji bi potom bio korišten u proceduri pomlađivanja vrijednoj 25.000 dolara. Kako su mediji pojasnili, klinika je već pronašla klijente koji su bili spremni platiti za zahvat za koji, naravno, nadležna tijela u ministarstvu zdravstva nisu znala. Sada su osuđeni kažnjeni s novčanim ili zatvorskim kaznama, u ovisnosti od svoje umiješanosti u ilegalnu aktivnost.

Cijeli proces trajao je dosta dugo jer su osuđenici uhićeni još 2009. U svojoj presudi, sud je citirao dokument ADF Internationala kojeg je organizacija predala kao “prijatelj suda”.

“Svaka beba mora biti tretirana s respektom i dostojanstveno, a ne kao sredstvo za ostvarivanje zarade. Preporučujemo sudu da izrekne oštru kaznu protiv ove ilegalne prakse. Civilizirano društvo cijeni dragocjene živote djece i ne svodi ih na običan dio kozmetičkih procedura”, napisali su ADF, a sud ih je sada citirao.

Uporaba stanica ili čak tkiva abortiranih beba u kozmetičkoj industriji, nažalost, prilično je raširena. Američka tvrtka Neocutis dospjela je 2009. u središte pozornosti nakon što je otkriveno kako je jedan od glavnih sastojaka njezine proteinske kreme protiv starenja – stanična linija nastala u laboratorijskim uvjetima iz kože abortirane bebe. Tvrtka je tada pojasnila kako je stanična linija nastala u laboratoriju u Švicarskoj iz kože 14 tjedana starog djeteta koje je bilo abortirano, a njezino tijelo dano na korištenje laboratoriju.

Američka organizacija Children of God for Life specijalizirala se za praćenje etički spornog korištenja stanica abortiranih beba u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Oni su svratili pozornost na Neocutis, kao i na korporaciju Pepsi koja je koristila te stanične linije u pokusima za svoje nove proizvode (više o tome OVDJE).

Ova aktualna presuda u Mađarskoj dokazuje kako unosni “biznis” manipulacije s tkivom abortiranih beba u komercijalnoj industriji sve više pokušava izmaći etičkom nadzoru.

Podsjetimo, mađarski Ustav nalaže državi da štiti život od začeća. Taj amandman proglasio je 2011. parlament pod dvotrećinskim nadzorom stranke Fidesz premijera Viktora Orbana. Nažalost, ustavna odredba još nije dovela do restrikcija u zakonu o abortusu. Mađarska ima jedan od najpermisivnijih u Europi.

Goran Andrijanić | Bitno.net