Foto: IKA
Na početku svečanosti u baziliku je ušao domaćin, francuski vojni ordinarij Luc Ravel a zatim su u baziliku u pratnji izaslanstava 34 zemlje uneseni stjegovi. Niz je započeo sa Svetom Stolicom, a završio s domaćinima, Francuskom. Sa Švicarskom gardom došao je kardinal Marc Ouellet. Po ulasku u baziliku, izaslanstva su se poklonila pred kipom Gospe Lurdske i položila po dvije bijele ruže.

Vojni biskupi koji sudjeluju u hodočašću, među kojima je i vojni ordinarij u RH Juraj Jezerinac i vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić pridružili su se biskupu Ravelu oko glavnog oltara. Ulazak gotovo polovice izaslanstava bio je popraćen i vojnim orkestrima, dok je ulazak ostalih pratio vojni orkestar Luksemburga, a posebno gromoglasno bio je popraćen ulazak hrvatskih predstavnika. Nakon izraza dobrodošlice biskupa Ravela, kardinal Ouellet upalio je svijeću, te je pročitana poruka koju je uime pape Benedikta XVI. potpisao državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Sveti Otac sjedinjuje se u molitvi sa sudionicima međunarodnoga vojnog hodočašća u Lurdu i želi im da u Mariji, koja tu nudi najljepši osmijeh, pronađu izvor nade i ljubavi Božje. Tema ovogodišnjeg hodočašća poziva vojnike da Mariju stave u središte, u srce njihova svakodnevnog života: “Zdravo Marijo, Kraljice mira”. Došli ste u ovo mjesto u kojem se je Blažena Djevica Marija ukazala, molite ju da vas nauči riječi molitve. Bernardica je u prisutnosti Lijepe Gospođe molila krunicu, tu divnu, jednostavnu i duboku molitvu. Pozivam vas da molite i meditirate molitvu krunice sami, u grupi i u obitelji. Moljenje krunice može biti idealan trenutak za okupljanje obitelji, osobito kad je jedan njen član odsutan u mirovnoj misiji, piše u poruci, te se potiče na pronalaženje vremena na zajedničko okupljanje na molitvu. Marija, Kraljica mira, znat će vas dovesti do Princa mira. Ona će vam pomoći i podržati vas, usmjeriti vaše srce prema Božjoj volji i pomoći vam u vašem nastojanju oko pomirenja. Učvrstit će vaša nastojanja u izgradnji trajnog mira. Povjeravajući zaštiti Gospe Lurdske, po zagovoru svete Bernardice, sve sudionike hodočašća i njihove obitelji, posebno bolesnike, obitelji ožalošćene gubitkom člana obitelji poginulim u mirovnim misijama, kao i novim krštenicima i krizmanicima, Sveti Otac na kraju poruke od srca udjeljuje svoj apostolski blagoslov.

„Zdravo Marijo, Kraljice mira, molimo te da ovaj susret ojača našu vjeru”, izrečeno je potom na jezicima hodočasnika. Na hrvatskom jeziku molbu je izrekao natporučnik Vladimir Krpan. Svečanost je zaključena molitvom “Zdravo Marijo” koju su na poziv biskupa Ravela prisutni izmolili svatko na svom jeziku.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je vojni orkestar Luksemburga i solist Armand Meis. Po završetku svečanosti, velik broj vojnika uputio se u crkvu sv. Bernardice preko puta Spilje ukazanja, gdje je održano klanjanje pred Presvetim. (ika/bitno.net)