Lokalne vlasti u Poljskoj počele su usvajati programe financijske potpore etički prihvatljivim metodama liječenja neplodnosti i tako se suprotstavile trendu koji vlada na nacionalnoj razini, nakon što je donji dom poljskog parlamenta Sejm nedavno donio jedan od najliberalnijih zakona u Europi o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Skupština vojvodstva (poljski ekvivalent našim županijama) mazowieckog usvojila je program financijske potpore programima NaPro tehnologije, na prijedlog zastupnika stranke Desnica rzeczpospolite i uz potporu zastupnika Prava i pravednosti i Poljske seljačke stranke. Riječ je o prvom takvom službenom programu koji će vjerojatno rezultirati sličnim inicijativama u onim organima lokalne vlasti gdje vladaju konzervativne stranke koje su glasale protiv in vitro prijedloga u Sejmu.

Podsjetimo, NaPro tehnologija i FertilityCare sustav nastali su na inicijativu američkog ginekologa dr. Thomasa Hilgersa, člana Papinske akademije za život. Osim što sustav služi za prirodno planiranje obitelji, može poslužiti i za liječenje neplodnosti i predstavlja medicinsku i etičku alternativu umjetnoj oplodnji. Više o njemu možete pročitati OVDJE.

G. An. | Bitno.net