Lezbijski par iz Kalifornije koji kaže da njihov jedanaestogodišnji sin Tommy želi biti djevojčica imenom Tammy daju svom djetetu blokatore hormona koji odgađaju početak puberteta, tako da bi mogao imati više vremena za odluku o eventualnoj promjeni spola. Podupiratelji para kažu da hormonska terapija ima manje nuspojave i prikladna je za dijete koje nije sigurno kojeg je spola. “Ovo je definitivno promjena za transrodnu mladež”, rekao je Joel Baum, iz Gender Spectruma. “Radi se o davanju prilike za ispravnu odluku djeci i njihovim obiteljima.”

Ali kritičari tretmana kažu da jedanaestogodišnjaci nisu dovoljno stari za donošenje životno važnih odluka o mijenjanju spola, i da ih roditelji ne bi trebali ohrabrivati. “Ovo je zlostavljanje djeteta. To je kao izvođenje liposukcije na anoreksičnom djetetu”, rekao je dr. Paul McHugh, profesor psihijatrije na Sveučilištu Johns Hopkins. “To je poremećaj uma, ne tijela. Ovo nije način nošenja s pravim problemom. Ne bismo smjeli uništavati prirodu. Ne znamo koji bi mogao biti ishod”, rekao je profesor McHugh.

Dr. Manny Alvarez, iz FOXNews.com, rekao je da hormonski blokatori mogu biti medicinski rizični. Potencijalni dugotrajni učinci mogu uključivati vaskularne komplikacije i čak potencijalni rak. “Mislim da ako se ovo dijete – kad završi pubertet i adolescentske godine – odluči na promjenu spola, tada postoje pravi načini kako to učiniti. Ali da se to čini u dobi od 11 godina, po meni, to može biti potencijalno opasno za zdravlje djeteta”.

Lezbijski par, Pauline Moreno i Debra Lobel, rekli su za CNN da podupiru dijete i misle da je ovo za njega najbolji način da nađe odgovor na pitanje koje se pitao cijeli život. Kažu da je Tommy, kojeg sada zovu Tammy, počeo uzimati inhibitore GnRH preko ljeta kako bi imao više vremena istražiti ženski spol s kojim se poistovjećuje. Tommy je počeo govoriti da je djevojčica kad je imao tri godine, rekli su njegovi roditelji. Učio je znakovni jezik zbog govorne mane, i jedna od prvih stvari koju je rekao svojim majkama bila je “Ja sam djevojčica”.

Djetetovi roditelji su također rekli da je Tommy prijetio da će si osakatiti genitalije kad mu je bilo sedam godina, i psihijatri su dijagnosticirali poremećaj roda. Godinu poslije počeo se transformirati u Tammy. Nakon mnogo rasprave s obitelji i terapeutima, dijete je počelo uzimati blokatore hormona prije nekoliko mjeseci. Medikament, koji se mora mijenjati jednom godišnje, usađen je u djetetovu lijevu ruku. Tommy će nastaviti tretman dok ne napuni 14 ili 15 godina, kada će prestati, i odlučiti kojeg spola želi biti.

Izvor: Herald Sun

Prijevod: M.K./Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]