Papa Franjo, baš kao i ostali biskupi i kardinali, na sebi nosi pektoralni križ koji doseže do sredine njegovih prsa. Riječ je o stoljećima dugačkoj tradiciji koja ima duboki simbolički značaj, navodi Aleteia.

Taj je križ prema pisanju James-Charlesa Noonana “izvorno služio kao relikvijarij pravoga Križa, koji je, zbog značaja te relikvije, potaknuo praksu da najviši crkveni službenici ovu relikviju nose u blizini srca”.

Mnogo su stoljeća pektoralni križevi sadržavali komadić drveta s Kristova križa, iako se ova tradicija nije obdržavala u svim dijelovima svijeta.

Stavljajući križ oko vrata Sveti Otac moli posebnu molitvu koja ga podsjeća na Kristovu muku i žrtvu mučenika: “Udostoj se, Gospodine Isuse Kriste, štititi me od svih zamki svakoga neprijatelja, znakom svog presvetog Križa: i udostoj se dati mi, svom nedostojnom sluzi, da dok držim na svojim prsima ovaj Križ s relikvijama Tvojih svetaca u njima, u sjećanju uvijek imam Muku, i svete pobjedničke mučenike.”

Kada je papa Franjo izabran za nasljednika svetog Petra, odlučio je zadržati pektoralni križ koji je nosio dok je bio nadbiskup Buenos Airesa.

Prema pisanju tvrtke za izradu katoličkih rukotvorina i umjetnina, F. C. Ziegler Co, križ su napravila dvojica Talijana. Dizajnirao ga je Antonio Vedele, a izradio Guiseppe Albrizzi. Križ je sačinjen od srebra, visok je oko 10 centimetara, te teži 80 grama. Uz navedene karakteristike, papin križ ima i duboku simboliku, stoji na stranici tvrtke F. C. Ziegler Co:

“Detalji križa ukorijenjeni su u Evanđelju po Luki. Odnosno, prispodobi o dobrom pastiru i izgubljenoj ovci. U Lk 15, 4-7 piše: “Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’”

“U središtu je lik čovjeka koji predstavlja Isusa, Dobrog Pastira, koji je pronašao jednu od svojih ovaca i nosi je dok druge ovce slijede izbliza. Na vrhu križa je golubica koja predstavlja Duha Svetoga koji se spušta s Boga Oca na Boga Sina, pomažući onima koji su izgubljeni i u tami, te donoseći novi život! Linearni stil zamišljen je da bude znak novog crkvenog razdoblja, siromašne Crkve među siromašnima, kao što je papa Franjo naznačio.”

Bitno.net