Prosinačko izdanje časopisa British Journal of Obstetrics i Gynecology sadrži studiju koja navodno pokazuje da restrikcije abortusa u zemljama Europske unije imaju vrlo mali učinak na stope pobačaja. Ova studija značajno je popraćena u londonskom Daily Telegraphu i u drugim europskim tiskovinama. Međutim, ova studija sadrži brojne metodološke nedostatke. Kao takva, ona pruža iznimno malo informacija o utjecaju europskih pro-life zakona, zakona koji promiču život.

Prvo, studija dolazi do ovog zaključka ne uzimajući u obzir podatke iz Irske, Malte i Poljske – jedine tri zemlje Europske unije koje nude značajnu i stvarnu pravnu zaštitu za nerođene u majčinoj utrobi. Drugo, studija uzima u obzir podatke iz samo jedne godine, i to 2008. Ovo je problematično, jer je najbolji način analiziranja utjecaja pro-life zakona usporedba stope pobačaja prije i nakon donošenja zakona. Očito je da je to nemoguće kada su analizirani podatci samo iz jedne godine. Konačno, autori do svojih zaključaka dolaze računanjem jednostavnog prosjeka stopa pobačaja u zemljama Europske unije. Oni ne koriste regresijsku analizu koja može održati konstantne ekonomske i demografske čimbenike, koji mogu utjecati na incidenciju pobačaja.

Nastranu metodološki nedostatci, saznanja bi sama po sebi trebala dovesti do toga da se aktivisti koji promiču život malo zabrinu. Jedino ograničenje koje studija analizira jesu širom rasprostranjeni zahtjevi da žena mora predočiti valjan: 1) razlog vezan uz tjelesno zdravlje, 2) razlog vezan uz psihičko zdravlje ili 3) socio-ekonomski razlog, prije nego što se odluči za pobačaj. Studija pokazuje da pet zemalja Europske unije koje zahtijevaju da žene predoče valjan razlog kako bi dobile pravo na pobačaj (Španjolska, Luksemburg, Cipar, Finska i Velika Britanija) imaju slične stope pobačaja kao u zemljama Europske unije gdje je pobačaj dostupan samo na zahtjev. Međutim, saznanja studije potvrđuju ono što aktivisti za promicanje života tvrde već godinama, da su zdravstvene (i druge) iznimke preopćenite i ne osiguravaju nikakvu stvarnu zaštitu za nerođene.

Mnogo bolju studiju koja analizira europske pravne zaštite za nerođene, objavio je Journal of Law and Economics, 2004. godine. Pod autorstvom Phillipa B. Levinea i Douglasa Staigera, studija analizira kako su promjene u politici pobačaja u post-komunističkoj Istočnoj Europi utjecale na incidenciju pobačaja. Ova studija je posebno zanimljiva jer su nakon propasti komunizma, neke istočno-europske zemlje liberalizirale svoje zakone o pobačaju, dok su druge donijele značajna ograničenja vezana za pobačaje. Autori su zaključili da su i skromna ograničenja na pobačaj smanjila stope pobačaja za oko 25%. Međutim, uobičajeno je da istraživanja kao što je ovo ne dobivaju dovoljno medijskog prostora i nisu popraćena od strane važnih medija.

Izvornik: lifenews.com
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.