Yuna-Kim-in-competiton-yuna-kim-24503892-1920-1080

Svaki put kada izađe na led, prije nego što započne nastup, ona pogne glavu i prekriži se. U svojoj rodnoj Južnoj Koreji jedna je od najvećih zvijezda, a svaku prigodu koristi za javno svjedočenje svoje katoličke vjere i sudjeluje u raznim humanitarnim aktivnostima.

Koreanka Kim Yuna u nekoliko zadnjih godina etablirala se kao jedna od najboljih klizačica na ledu u povijesti te discipline, a očekuje se da će taj status potvrditi i na Zimskim olimpijskim igrama koje se trenutačno održavaju u Sočiju i na kojima će se natjecati sutra. Nećemo se zadržavati na nabrajanju njezinih sportskih uspjeha, za što bi nam trebao popriličan prostor, nego ćemo se fokusirati na njezinom najvećem životnom uspjehu – predanom životu u katoličkoj vjeri na koju se obratila 2008. u svojoj 18. godini. Nedugo prije toga ozlijedila je koljeno, što je skoro dovelo u pitanje njezinu karijeru, a tada je upoznala fizioterapeuta koji joj je pomogao i fizički i duhovno. Ta ju je osoba, osim što joj je izliječila ozljedu, upoznala s Isusom Kristom, a preko poznanstva s lokalnim časnim sestrama, obitelj klizačice produbila je svoju vjeru. Koreanka je 2008. krštena u katoličkoj vjeri (zajedno sa svojom majkom), a na krštenju je uzela ime Stella, po Mariji, Zvijezdi mora. Kasnije je u razgovoru za biskupijske novine ispričala kako je na krštenju osjetila “nevjerojatnu utjehu u srcu” i kako se Bogu zavjetovala da će se stalno moliti, posebno pred natjecanja.

Od tada je sudjelovala u raznim karitativnim i evangelizatorskim akcijama u Južnoj Koreji. Prije tri godine bila je dijelom nacionalne kampanje, zajedno s korejskim biskupima, u kojoj se propagirala molitva krunice. Tada je objašnjavala i značenje krunice prstena koji nosi na ruci, i za koji su mediji pogrešno pisali da je zaručnički prsten. Inače, na sebi redovito nosi i Čudotvornu medaljicu koju joj je darovala jedna časna sestra. Redovito je davala donacije katoličkim humanitarnim organizacijama, a 2012. je preko salezijanaca donirala nekoliko desetaka tisuća dolara koji su pomogli da se izgradi veliki broj katoličkih škola u Južnom Sudanu.

Kako piše Catholic News Agency, Kim Yuna je svojim otvorenim i hrabrim deklariranjem katoličke vjere u svojoj domovini i svijetu bila nadahnuće mnogima.

G. An. | Bitno.net