Kako prenosi agencija Fides, koptski kršćani ove su godine odlučili promijeniti dosadašnji običaj prema kojemu su nakon završetka dnevnog ramazanskog posta bile organizirane zajedničke kršćansko-muslimanske večere i druženja.

– U posljednje vrijeme ova večernja okupljanja bila su sve formalnija, a posjećenost je bivala sve slabija. Mnoge kršćanske zajednice pronašle su sretno rješenje i novac prikupljen za večere iskoristile za pomoć siromašnim muslimanima. To se čini vrlo prikladnim osobito stoga što je velik broj stanovnika pogođen ekonomskom krizom – kazao je koptski biskup iz Gize Anba Antonios Aziz Mina.

Podjela paketa hrane organizirana je u suradnji s lokalnim islamskim zajednicama, a upravo je ova suradnja imama, redovnika, svećenika i kršćanskih laika najbolji odgovor islamskim fundamentalistima o čijim zločinima u posljednje vrijeme sve više slušamo u medijima, a zbog kojih nažalost čitav islamski svijet biva pogrešno prikazan u lošem svjetlu.

Spomenimo kako su egipatski muslimani iz pokrajine Al Manufiyye u travnju ove godine sudjelovali u prikupljanju sredstava za izgradnju koptske crkve Blažene Djevice Marije. Njihov čin solidarnosti prepoznat je kao odgovor na zločine džihadista tzv. Islamske države, a svoju zahvalnost izrazio je tada i koptski biskup Benjamin.

Ova dva primjera najbolji su dokaz kako je suživot između muslimanskih i kršćanskih vjernika moguć ondje gdje i jedna i druga zajednica istinski živi moralna načela svoje vjere i ne upada u zamku fundamentalizma.

O egipatskim Koptima više možete doznati OVDJE!

M.V.|Bitno.net