Komunističke vlasti u Kini ponovno su krenule u ‘operaciju’ rušenja križeva s crkvenih građevina u istočnoj pokrajini Zheijang, a nakon mirnih prosvjeda lokalnih vjernika uhitili su sedmoro njih, lažno ih optužujući za utaju crkvenog novca.

Naš portal već je pisao o demoliranju crkvi na istoku Kine, posebice u Wenzhou, gradu koji zbog velikog broja kršćana zovu ‘kineskim Jeruzalemom’ (pročitaj OVDJE). Ta protuvjerska kampanja (u kojoj je uništeno oko 400 križeva) svoj je vrhunac doživjela prošle godine, a u svibnju su vlasti objavile zakon koji je trebao biti službeno pokriće za demoliranje vjerskih objekata. Spomenuti zakon ograničava veličinu i broj križeva postavljenih na crkvama i izazvao je veliko protivljenje raznih kršćanskih zajednica, čak i onih koji su dosad bili skloni dobrim odnosima s komunističkim vlastodršcima. Nakon objave zakona, vlasti su ponovno krenule u rušenje preostalih križeva.

Kršćanski vjernici odgovorili su prosvjedima ispred i u crkvama, pri čemu su često provodili noći u zgradi kako bi spriječili rušenje križeva. Kineske vlasti objavile su kako su uhitile sedmoro kršćana, među njima i pastora jedne vjerske zajednice i njegovu suprugu, zbog navodne ‘utaje crkvenog novca’, ali odvjetnik uhićenih poručio je kako je riječ o namještenim optužbama, te kako se uhićenja ne bi dogodila da vjernici nisu organizirali kampanju protiv rušenja križeva.

U kampanju su uključeni i katolički dužnosnici. Biskup Wenzhoua Vincent Zhu Weifang nedavno je sa svećenicima svoje biskupije prosvjedovao pred zgradom lokalnih vlasti (vidi fotografiju), tražeći prestanak kampanje protiv crkvenih križeva. Ovi prosvjedi odjeknuli su u Kini, te u protestantskim zajednicama.

Među kršćanima u Wenzhou pokrenuta je i svojevrsna internetska ‘akcija’ kojom su se usprotivili represiji države. Uspostavljajući kontakt preko društvene mreže Weibo, kršćani prave križeve u svojim kućama koje potom nose sa sobom i međusobno se hrabreu tome, objavljujući fotografije.

“Neka se križ ukorijeni u srcu svakog od nas”, napisao je jedan od sudionika kampanje, objašnjavajući njezin smisao.

Kineski ustav formalno osigurava vjerske slobode koje su u realnosti, međutim, potpuno ugrožene. Državna glasila često optužuju kršćane za povezanost sa ‘zapadnim političkim interesima’.

G. An. | Bitno.net