Objavljujemo tekst našeg novog suradnika, grkokatoličkog svećenika iz Ukrajine Oresta Wilczynskog koji piše o nemirima koji trenutačno potresaju tu državu

Euromaidan_in_Lviv_(24.11.2013)_117

Trenutno u Ukrajini traju masovni protesti protiv politike predsjednika Viktora Janukoviča i njegove vlade. Prošli je tjedan došlo do žestokih krvavih obračuna policije s mirnim prosvjednicima, što je izazvalo eskalaciju protesta. Katolički biskupi u svojim poslanicama pozivaju vjernike na molitvu za mirno rješenje političke krize u Ukrajini.
Tako veliki nadbiskup kijevsko-galicki mons. Sviatoslav Ševčuk, osudivši ničim izazvano policijsko nasilje, pozvao je sve vjernike na molitvu za mirno rješenje ukrajinske krize. Uz to, nadbiskup je naredio da crkve ostanu otvorene cijelo vrijeme da se prosvjednici mogu skloniti pred policijskim nasiljem u crkve te da u crkvama mogu prespavati. Uz grko-katoličku katedralu u Kijevu za prosvjednike je organizirana i pučka kuhinja.
Rimskokatolički nadbiskup Kijeva mons. Petro Maljčuk takođe je proglasio da su sve rimokatoličke crkve Kijeva otvorene kao skloništa za prosvjednike te je pozvao vjernike na molitvu za mir.
Osim toga svaki je katolički biskup u Ukrajini obratio se svojim vjernicima sa sličnim pozivima.
Na kijevskom Trgu neovisnosti (Majdan Nezaležnosti), na mjestu gdje je na betonskim pločama ostalo najviše krvi prosvjednika, podignut je šator koji služi kao kapelica za prosvjednike. Tu prosvjednici uvijek mogu naći katoličke svećenike rimskog i ukrajinsko-bizantskog obreda te dobiti od njih duhovnu pomoć. Redovito svaki dan ovdje u 8 sati ujutro služi se Sveta misa. Prosvjednicima su se pridružili i katolički bogoslovi te studenti Ukrajinskog Katoličkog Sveučilišta, koji svaki dan predvode molitvu na glavnom trgu Kijeva. Pučka kuhinja Malteške službe otvorila je svoju privremenu podružnicu na glavnom kijevskom trgu gdje je najveći broj prosvjednika.
Slična je situacija i u gradovima Galicije – Lavovu, Ivano-Frankivsku, Ternopolu i drugim gradovima, gdje se svaki dan prosvjeda započinje molitvom koju redovito predvode grkokatolički i rimokatolički svećenici ili biskupi skupa. U nekim mjestima ovim molitvama pridružuju se i pravoslavni svećenici.

Za Bitno.net iz Ukrajine

Orest Wilczynski, svećenik Ukrajinske grkokatoličke crkve