– Svaka je crkva svetište. Osoba koja u nju ulazi, ima pravo slaviti bogoslužje, moliti i učiti u sigurnom i osiguranom okruženju. Ubojstvo devetero ljudi je uznemirujući čin, no ubojstvo unutar crkve tijekom biblijskog sata poražavajuće je za svaku vjersku zajednicu – komentirao je biskup Charlestona Robert Guglielmone.

Biskup je u ime katoličkih vjernika Južne Karoline izrazio sućut i suosjećanje s obiteljima žrtava, kao i članovima Afroameričke Metodističko-episkopalne Crkve, te pozvao na molitvu.

– Molim za sve koji su pogođeni ovim stravičnim činom da osjete utješujuću blizinu našega Gospodina koja ih okružuje u teškim trenutcima – rekao je biskup Guglielmone.

Charlestonskom biskupu pridružio se i biskup Raleigha, koji je na svom Twitter profilu također pozvao na molitvu.

– Molimo za stradale u ovom nasilnom napadu u crkvi u Charlestonu. Molimo i za njihove obitelji i sve koji oplakuju njihovu smrt – napisao je biskup Michael Burbidge.

Podsjetimo, u pucnjavi u charlestonskoj crkvi smrtno je stradalo devetero vjernika, a američko ministarstvo pravosuđa ovaj čin je okarakteriziralo kao zločin iz mržnje. Počinitelj stravičnog zločina uhićen je tijekom jučerašnjeg dana, a riječ je o 21-godišnjem Dylannu Roofu iz Columbije (Južna Karolina).  Prema pisanju medija, napadač je s vjernicima u crkvi proveo sat vremena, nakon čega je otvorio vatru. Napad je preživjelo troje ljudi.

– Moram to učiniti. Vi silujete naše žene i preuzimate našu zemlju – riječi su koje je mladić uputio okupljenima prije samog napada. Među žrtvama je i pastor i senator Južne Karoline Clementa Pinckney.

Afrička Metodističko-episkopalna Crkva jedna je od najstarijih kongregacija na američkom Jugu, a nastala je početkom 19. stoljeća. U travnju 1962. svoj govor ondje je održao i Martin Luther King.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net