dombeinacht

Veličanstvena kölnska katedrala večeras će biti u mraku. Razlog? Prosvjed protiv novog anti-islamističkog marša pokreta „Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada” (PEGIDA).

– Isključivanjem rasvjete želimo potaknuti one koji sudjeluju u maršu na razmišljanje. Izazivamo ih: razmislite s kim marširate! – izjavio je za Reuters rektor katedrale o. Norbert Feldhoff, dodavši kako je Pokret iznenađujuće šarolika mješavina (politički) različitih ljudi– od centra do radikalne desnice. Njemački mediji također pišu kako među ljudima koj prosvjeduju ima neonacista, ali su u manjini.

Sve popularniji Pokret u novogodišnjem obraćanju Naciji oštro je osudila i njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvavši sve građane Njemačke da odbiju sudjelovati u prosvjedima koji „ne promiču ništa drugo doli hladnoću i mržnju u svojim srcima“.

Na posljednjem maršu u Dresdenu, PEGIDA je privukla oko 17 tisuća prosvjednika, a posljednja istraživanja pokazuju kako svaki osmi Nijemac podržava prosvjede. Razlog sve većoj popularnosti ovog Pokreta mnogi vide u sve većem broju tražitelja azila koji je u 2014. godini dosegao 200 tisuća – četiri puta više nego 2012. godine. Prosvjednici se bune i protiv loše imigrantske politike njemačkih vlada, ali i fizičke nesigurnosti Nijemaca koji se osjećaju ugroženima zbog sve jačih radikalnih pokreta u muslimanskom stanovništvu.

Tijekom posljednjeg marša PEGIDE-e u Dresdenu, rasvjetu je isključila i operna kuća Semperoper.

M. V. | Bitno.net