Predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog govorio je za arapsku televizijsku postaju Al Jazeeru u intervjuu koji će biti objavljen u više dijelova.

Jazeera

Život kršćana na Bliskom istoku i izgledi arapskoga proljeća; status svetih mjesta i navodni sukob civilizacija između kršćanstva i islama. Vrlo su aktualne teme o kojima je kardinal Jean Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, govorio za arapsku televizijsku postaju Al Jazeeru, u intervjuu koji će biti objavljen u više dijelova, počevši od subote, 17. ožujka, pa do ponedjeljka, 19. ožujka.

Velika kardinalova otvorenost obilježila je taj razgovor pred mikrofonom saudijskoga novinara koji mu je postavio cijeli niz pitanja. Govoriti na Al Jazeeri znači govoriti milijunima muslimanskih gledatelja. Stoga je potrebno ponovno pojasniti što Crkva misli o onima koji prisvajaju Božje ime za stvaranje ideoloških prepreka, i za poticanje međureligijske mržnje. Kardinal je vrlo jasno okrivio „neznanje“ u onih koji ističu sukob civilizacija.

Imate pravo kada kažete da u Europi postoji strah od islama, ali vjerujem da on postoji zbog neznanja, jer kada se razgovara s tim ljudima, shvaća se da nisu nikada otvorili Kuran i da nisu nikada susreli nekog muslimana – primijetio je kardinal te dodao – Stoga, imamo se snažno zauzeti kako bismo informirali. Uspjeli smo izbjeći sukob civilizacija, tako možemo izbjeći i sukob neznanja – istaknuo je predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

Osvrnuvši se na kršćanske manjine koje žive na mjestima gdje je islam najraširenija vjera, i koje prve snose posljedice ekstremizama, kardinal je Tauran kazao da ne zna je li riječ o organiziranoj kampanji, ali čitajući novine može se vidjeti da u Iraku kršćane ubijaju, a tako i na Bliskom istoku. Svakoga dana ima takvih vijesti, i ne može se zanijekati da su oni meta određene vrste opozicije. Kršćani se ponekad osjećaju građanima drugoga reda, u zemljama gdje su muslimani većina – primijetio je kardinal.

Međutim, postoji i nešto drugo; ono što Sveti Otac ponavlja uvijek kada govori o Bliskom istoku, o Svetoj zemlji, a to je poštovanje i integracija. Tako je i s Al Jazeere upućen, ne zna se koji po redu, poziv na bratstvo, prožeto zdravim realizmom. Kršćani na Bliskom istoku dijele sudbinu svih narodā tog područja – istaknuo je kardinal. Naravno, gdje nema mira, ljudi se ne osjećaju ugodno, i trpe. Mislim da su kršćani na tom području u velikom iskušenju da se isele zbog toga što mirovni proces ne napreduje, a i zbog djece koju imaju odgajati – rekao je kardinal te istaknuo da bi Bliski istok bez kršćana bio „katastrofa“, sa svetim mjestima svedenima na muzeje. Ta se mjesta imaju svakako očuvati u njihovoj povijesno-duhovnoj dimenziji, zajedno s crkvenim zajednicama koje žive u njima.

Jedan je dio razgovora bio posvećen „arapskom proljeću“, za koje je kardinal izrazio nadu da će pomoći. Koja je bila dinamika tog pokreta? – upitao je. Bili su to mladi koji su tražili dostojanstvo, slobodu, posao. A to su vrednote koje, naravno, dijelimo, i kršćani, i muslimani, a pretpostavljam i svako ljudsko biće na svijetu – istaknuo je kardinal Tauran. (rv/bitno.net)