“Papa Franjo učinio je mnogo svojim gestama na popravljanju slike o Katoličkoj Crkvi, ali oni koji misle da će ta promjena tona rezultirati nekim promjenama u nauku Crkve, jako će se razočarati”, izjavio je američki kardinal Sean P. O’Malley u razgovoru za Boston Globe.

Franjevac kapucin i nadbiskup Bostona razgovarao je s američkim novinarom John L. Allenom, a njegove su izjave očekivano odjeknule jer je riječ o kardinalu koji se nalazi u skupini koju je papa Franjo imenovao radi savjetovanja u reformi rimske kurije, ali i drugih pitanja. Riječju, jednom od Papinih najbližih suradnika.

Papine geste i izjave, te njegovo naglašavanje milosrđa, ljubavi i suosjećanja odjeknule su u cijelom svijetu, rekao je kardinal. Ali, to ne znači da će se stav crkve o kontracepciji, abortusu, homoseksualnosti i sličnim problemima mijenjati, poručio je i pojasnio:

“Crkva mora biti vjerna evanđelju i Kristovom nauku. Nekada je to teško. Moramo slijediti ono što je Krist tražio od nas i vjerovati da je upravo to ono najbolje za sve ljude”.

O’Malley je odgovorio i na pitanje o mogućem pričešćivanju razvedenih katolika koji su u drugom braku. Pitanje je aktualno jer o tom problemu upravo traje rasprava u vrhu Katoličke Crkve i tvrdi se kako bi se na predstojećoj sinodi o obitelji moglo raspravljati i o tome. Za kardinala franjevca tu nema dvojbe.

“Jasno je kako papa Franjo svakako želi da im Crkva pomogne u nošenju njihova tereta i ne želi ih udaljiti od sebe. Ipak, ne vidim nikakvo teološko opravdanje za pričešćivanje razvedenih katolika u drugom braku”, rekao je O’Malley.

Amerikanac je komentirao i nedavno objavljenu vijest o rezultatima ankete među njemačkim katolicima koja je pokazala da veliki dio njij ima problem ili odbacuje nauk Crkve o spolnom moralu i pitanjima poput kontracepcije ili predbračnog seksa.

“Ne mislim da u rezultatima te ankete ima ičega šokantno novog. Ako smo radili tu anketu samo zbog toga, mogli smo uštedjeti troškove poštarine. Dobro je poznata stvar da u zapadnim sekulariziranim društvima jedna dio vjernika ne želi prihvatiti pojedine dijelova nauka Crkve koji je nepopularan. Ali, to ne može biti razlog da od tog nauka odustanemo. Ono što možemo jest pronaći nove načine njegova naučavanja koji će odgovarati uvjetima sekulariziranog humanističkog društva”, poručio je kardinal.

G. An. | Bitno.net