Biskup Tawadros

Od 3. srpnja ne održavaju se više audijencije srijedom. Kako je izvijestio generalni tajnik Nacionalnog vijeća Crkava o. Bishoy Helmy, stanje u zemlji je nakon svrgavanja predsjednika Mohammeda Mursija i prijelazne političke faze pod vodstvom vojske postalo teško. Koptski katolički biskup Minye Boutros Fahim Awad Hanna rekao je u intervjuu vatikanskoj agenciji Fides da se Tawadros II. ne boji za svoj život. Radi se o tome da izbjegava masovne skupove, poput audijencije srijedom, koji bi mogli biti meta napada. Prema islamističkoj propagandi, kršćani, a pogotovo papa-patrijarh, odgovorni su za smjenu predsjednika Mursija.

Egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je za Tawadrosa II. kao i za velikog šeika Al-Azhar sveučilišta Ahmeda al-Tayyeba, sveobuhvatne sigurnosne mjere. Dvojica duhovnih vođa bili su 3. srpnja, zajedno s generalom Abdelfattah al-Sisijem na televiziji kad je general i ministar obrane predstavio prijelazni program za razdoblje nakon pada islamističkog predsjednika Mursija.

Među 33 ministra prijelazne vlade novog premijera Hazema el-Beblawija je i troje koptskih kršćana: Laila Rashed Iskandar na čelu Ministarstva zaštite okoliša, Mounir Fakhry Abdel Nour odgovoran za Ministarstvo trgovine i industrije te Ramsi George koji vodi Ministarstvo znanosti. S Beblawijevom vladom formiranom 16. srpnja, koju uz nekoliko žena čine i kršćani, islamisti se teško nose i smatraju je provokacijom. (ika/bitno.net)