Nadbiskup Baltimorea William Lorie izdao je priopćenje povodom nemira koji već nekoliko dana traju u njegovom gradu nakon smrti u sumnjivim okolnostima mladog Afroamerikanca Freddija Graya i poručio kako “jedino istina može izliječiti rane koje muče našu zajednicu”.

Prosvjedi zbog sumnjive smrti Graya postali su toliko nasilni da su gradske vlasti morale uvesti policijski sat. Podsjetimo, Gray je uhićen 12. travnja zbog posjedovanja hladnog oružja. Nejasno je što se dogodilo tijekom njegova uhićenja, ali nekoliko sati kasnije dopremljen je u bolnicu s teškim ozljedama kralježnice, a nakon neuspjele operacije je preminuo. Pokopan je u ponedjeljak, nakon čega su prosvjedi protiv policijskog nasilja postali agresivni, a američkim gradom je zavladao kaos.

“Freddie nije tek nekakav simbol nego stvarna osoba čiji je mladi život prekinut”, napisao je nadbiskup Lorie u priopćenju nudeći obitelji preminulog sućut i molitve, te nastavio:

“Njegova smrt posebno je tragična, jer podsjeća na najveću ranu u našoj zajednici koju može izliječiti samo istina: istina o tome što se dogodilo Freddieju, istina o grijehu rasizma koji je još uvijek nazočan u našoj zajednici, i istina o našoj kolektivnoj odgovornosti u borbi protiv svega što ugrožava dostojanstvo naših građana.”

Nadbiskup je pozvao na prekid nasilja i jedinstvo u molitvi.

“Ujedinimo se u molitvi i trajnom pomirenju, posebice između članova naše zajednice i policijskih snaga. Molimo se za ljude u našoj zajednici i ljude u policijskim snagama koji svom poslu pristupaju s dostojanstvom i poštenjem, kao i za one koji istražuju okolnosti Freddijeve smrti”, proučio je Lorie i pozvao prosvjednike da izraze svoje nezadovoljstvo, ali bez nasilja koje samo produljuje nepravdu.

G. An. | Bitno.net