Izraelski premijer uputio pismo zahvale Benediktu XVI

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu istaknuo je zasluge pape Benedikta XVI. na izgradnji odnosa između kršćana i Židova.

– Uime izraelskog naroda želim vam zahvaliti za sve što ste učinili kao papa, kako biste produbili odnose između kršćana i Židova te između Vatikana i židovske države – napisao je Netanyahu u pismu Papi u odlasku.

Pismo je u utorak 19. veljače objavilo i izraelsko veleposlanstvo u Berlinu, a prenosi njemačka katolička novinska agencija KNA.

– Zahvaljujem vam također što ste u vremenu dok ste bili papa tako hrabro branili židovsko-kršćanske vrijednosti, kao i korijene naše zajedničke civilizacije – napisao je izraelski premijer.

Povijesni posjet pape Benedikta XVI. Izraelu godine 2009. otvorio je rijetku priliku za očitovanje novih odnosa između Izraela i Vatikana.

– Sjećam se sa zadovoljstvom našeg susreta na kojem ste židovstvo opisali kao starijeg brata kršćanstva, i na kojem ste ponovili svoju predanost suradničkoj budućnosti između kršćana i židova – istaknuo je Netanyahu. (ika/bitno.net)