Svijet

Najvažnija indijska katolička laička udruga „All India Catholic Union“, koja predstavlja oko 17 milijuna katolika u toj zemlji, upozorila je na kampanju mržnje koju su protiv građana sa sjeveroistoka Indije prošlih dana pokrenule skupine ekstremista. Građanima koji su došli sa sjeveroistoka zemlje izražavamo solidarnost, i osuđujemo one koji rabe obavijesna sredstva kako bi zemlju doveli na rub ponora – istaknuo je novi predsjednik spomenute udruge.

Prekinuta sveta misa i atentat na policijsku postaju obilježili su završetak Ramazana u Indoneziji. Kako, naime, prenosi agencija AsiaNews, skupina je muslimanskih ekstremista spriječila održavanje euharistijskoga slavlja u Majalayi, na zapadnom dijelu Jave. To je još jedan od brojnih sličnih događaja koji su dio vrlo teških prilika u kojima žive kršćani na tom području. Kršćanska se slavlja već godinama održavaju u prostoriji smještenoj u jednom hangaru, zbog toga što lokalne vlasti ne daju potrebna dopuštenja za gradnju stalnoga bogoštovnog mjesta.

Zambijski su biskupi izrazili nadu da će sadašnja revizija Ustava konačno uspjeti, nakon prethodna tri propala pokušaja, te istaknuli svoje protivljenje da se u njegov uvod unese definicija Zambije kao „kršćanske države“. Po mišljenju biskupâ, zemlja ne može prakticirati kršćanske vrijednosti i zapovijedi samo putem jednostavnoga izjašnjavanja. Istaknuto je to u dokumentu koji su biskupi poslali Tehničkom odboru za sastavljanje novoga Ustava. U dokumentu su biskupi iznijeli i neke svoje prijedloge za novi Ustav, koji bi – po njihovu mišljenju – trebao isključiti odredbe koje predviđaju smrtnu kaznu i pobačaj.

U Salvadoru se ne zaustavlja epidemija groznice „dengue“. Sumnja se da je od početka godine zaraženo oko 18.000 osoba, dok ih je 4.800 potvrđeno. To nije prva takva epidemija; već je 2000. godine, naime, 24 osobe, i to ponajviše djece umrlo, a 3.000 osoba je bilo zaraženo. (rv/bitno.net)