„Živjeti Evanđelje znači biti s onima koji su demonizirani kako bi demoniziranje prestalo; biti s onima koji su poput potrošne robe kako bi konačno prestalo odbacivanje ljudi!“ – riječi su oca Grega Boylea, osnivača Homeboy Industriesa, najvećeg programa za rehabilitaciju bivših pripadnika bandi u SAD-u, koji već 25 godina pomaže onima koji su na rubu društva.

„To je nada koju donosi ovo mjesto. Ono doista pomaže ljudima i omogućava mladima izlaz sa ‘puta ludila i nasilja’. Ono stoji kao znak u svijetu i pokazuje što se događa kada se ulaže u ljude.“ – kaže o. Boyle koji je svoje djelovanje započeo 1988. godine, kada je kao župnik u istočnom dijelu Los Angelesa visokorizičnoj skupini mladih ljudi nastojao ponuditi alternativu životu u bandi pokrenuvši kampanju „Poslovi za budućnost“.

Kampanja koja je u početku uključivala osnovno školovanje, program dnevne brige, te pomoć u zapošljavanju mladih vrlo brzo je pokazala kako mnogi žele ostaviti opasan i destruktivan ulični život. Četiri godine kasnije prerasla je u Homeboy Industries koji danas omogućava mladima, bivšim pripadnicima bandi, te bivšim zatvorenicima različite besplatne programe kao što su psihološko i pravno savjetovanje, stručno praćenje, pomoć u zapošljavanju, školovanje i uklanjanje tetovaža.

Govoreći o bandama, o. Boyle tvrdi kako 95% njihovih pripadnika zapravo želi imati normalan, stabilan život te kako im mladi pristupaju ne zbog osjećaja pripadnosti, kako se često misli, već stoga što žele pobjeći od nečega.

„Postoje tri vrste onih koji pristupaju bandama. Na prvom mjestu su oni koji su potišteni i ne mogu zamisliti sutrašnjicu. Zatim djeca koja su doživjela traume i koja ne znaju preoblikovati tu bol već ju prenose dalje, te na kraju psihički bolesne osobe“, tvrdi ovaj neumorni isusovac, te zaključuje kako je nužno prepoznati ove uzroke kako bi se mogla pružiti adekvatna pomoć.
Onima koji žele pomoći ljudima koji su u vrtlogu nasilja bandi, otac Boyle poručuje da se ugledaju na Isusa.

„Ako želite živjeti vjeru, s ozbiljnošću prihvatite ono što je Isus činio. A što je u pozadini življenja Evanđelja, pomaganja siromašnima i onoga što mi ovdje radimo? Sve se to temelji na apsolutnoj ljubavi, a ne strahu“ kaže o. Boyle, te ističe kako ga u radu posebno ohrabruju riječi pape Franje.

Najprepoznatljiviji znak Homeboy Industriesa su njihovi mali obrti i poduzeća kao npr. Homeboy pekara, Homegirl kafić i catering, Homeboy/girl trgovina, Homeboy tržnica, Homeboy tiskara i šivačnica, koji nude konkretne poslove u poticajnoj i sigurnoj sredini i okruženju.

Homeboy Industries danas zapošljava oko 230 bivših pripadnika bandi i bivših zatvorenika, a njihove besplatne usluge godišnje koristi više od 10.000 ljudi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net