shutterstock

Iranac je osuđen pod optužbom da je počinio ‘zločin protiv državne sigurnosti’. Prema sudskom spisu, kako prenosi Hina, optuženi Mohammed Hadi Bordbar priznao je da je razdijelio 12.000 Biblija džepnog formata. On je nakon krštenja sudjelovao s drugim kršćanima u molitvi u svome stanu, čime je prekršio iranski zakon. Policija je u njegovu stanu u prosincu 2012. zaplijenila 6.000 Biblija i drugih kršćanskih publikacija.

Sličan se događaj zbio i u mjestu Robat-Karim južno od Teherana. Ondje je sud osudio jednog kršćanina na godinu dana zatvora i dvije godine progonstva zbog ‘evangelizacijske djelatnosti i dijeljenja Biblija’ kao i zbog ‘oporbe protiv režima Islamske Republike Irana’. U obrazloženju presude navedeno je kako je optuženi kriv ‘jer je u svome domu organizirao molitvene skupove i među mladima širio neobuzdanost i dvojbu u načela islama’.

Kršćanske udruge za zaštitu ljudskih prava smatraju da u Iranu raste pritisak na ljude koji su prešli s islama na kršćanstvo. Mnoge crkve u međuvremenu su zatvorene, jer državne vlasti smatraju da je zainteresiranost mladih Iranaca za kršćanstvo opasno, tvrde  nevladine udruge ‘Barnabin tim’ i ‘Kršćanska solidarnost u svijetu’.

Bitno net