Presude odgovornima za pokolj kršćana u crkvi Gospe od spasa ne smiju biti smrtne – izjavio je za Radio Vatikan mons. Shlemon Warduni, pomoćni biskup Bagdada.

Warduni

„Kršćanstvo je za život, dakle, po katoličkim se načelima ne može biti suglasan sa smrtnom kaznom. Ja sam radije za oprost, odgoj, da, i za kaznu, ali ne smrtnu“, izjavio je za Radio Vatikan mons. Shlemon Warduni, pomoćni biskup Bagdada u povodu potvrde smrtne kazne od strane iračkog prizivnog suda  trojici terorista odgovornima za napad na katoličku crkvu Gospe od spasa u Bagdadu 31. listopada 2010. godine u kojem je poginulo 58 osoba i 75 ranjeno.

„Taj pokoj je shvaćen kao osuda za sve, nastavlja pomoćni biskup Bagdada, i stoga je jako utjecao na emigraciju kršćana iz Iraka. Zasigurno bio je to strašan pokolj, međutim bilo ih je puno, jako puno: u ministarstvima, na ulicama, tržnicama i drugim crkvama, s ubijenim svećenicima i biskupom… Nezamislivo je koliko smo pretrpjeli od 2003. godine do danas, posebno kršćani, ali ne samo oni“.

O nadi da se stanje poboljša mons. Warduni kaže:“ Nadam se da će se sve ovo promijeniti po Božjem milosrđu, stoga molimo Gospodina da nam podari mir. Ne tražimo ništa drugo. Irak je jako bogat i nema potrebe za drugim snagama ako će njegovi građani znati raditi bez osobnih interesa, interesa stranaka ili religija. Interesi se pretvaraju u razloge mržnje, rata…Nedostaje nam žar, kršćanski heroizam nesebične ljubavi. Molite i vi, zajedno s nama za mir u cijelom svijetu, Bliskom istoku i posebno u Iraku“.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina