“Za Katoličku crkvu homoseksualci “nikada nisu bili kriminalci” i ona se “nikada nije suprotstavljala dekriminalizaciji homoseksualizma”, izjavio je nadbiskup Mumbaija i predsjednik Indijske biskupske konferencije Oswald Gracias, reagirajući na vijest da je Vrhovni sud njegove zemlje ponovno proglasio homoseksualni čin kriminalnim.

– Kao kršćani izražavamo naše puno poštovanje prema homoseskualcima. Katolička crkva suprotstavlja se legalizaciji gay brakova, ali i uči da homoseksualci imaju isto ono dostojanstvo kao svako ljudsko biće. Crkva osuđuje svaki oblik nepravedne diskriminacije, zlostavljanja i maltretiranja”, rekao je Gracias, biskup kojeg je papa Franjo imenovao u tijelo koje ga savjetuje o reformi rimske kurije. Njegove izjave u potpunom su skladu s Katekizmom Katoličke crkve koji se protivi diskriminaciji homoseksualnih osoba. Nadalje, treba podsjetiti da su zemlje katoličke kulturne tradicije upravo one koje su među prvima dekriminalizirali homoseksualnost – Francuska 1810., Italija 1836., a Poljska 1932. Britanija je, primjerice to napravila 1967., a SFRJ 1977. Podsjetimo, Vrhovni sud Indije poništio je odluku Visokog suda u Delhiju kojom je 2009 dekriminaliziran homoseksualni čin u toj državi.

Vrhovni sud objavio je kako samo parlament može donijeti takav zakon o dekriminalizaciji. Riječ je o ukidanju zakona kojeg su krajem XIX. stoljeća donijele britanske kolonijalne vlasti i koji homoseksualni čin kažnjava i sa do 10 godina zatvora. Kako su prenijeli mediji, odluka Vrhovnog suda donesena je na “zahtjev vjerskih zajednica”, ali sada je Graciasov istup pokazao da među tim zajednicama nije bila i Katolička crkva u Indiji.

Bitno.net