Assam

Vlasti indijske države Assam zatražile su potporu Crkve kako bi se pomoglo žrtvama etničkih sukoba između naroda Bodo i muslimanskih migranata u kojima je do sada poginulo najmanje 80 osoba, a više od 400 tisuća je ostalo bez doma.

“Vladini dužnosnici kontaktiraju s nama kako bi se ubrzao povratak stanovništva”, izjavio je za američku katoličku agenciju CNS mons. Thomas Pulloppillil, biskup Bongaigaona, biskupije u čijem se sastavu nalaze sukobom pogođena područja. U okrugu Kokrajhar više od mjesec dana traju etnički sukobi u kojima oružane bande iz obje zajednice pljačkaju i pale imovinu suparnika. U pismu crkvenim poglavarima od 20. kolovoza, Vinod Seshan, jedan od viših dužnosnika toga okruga, napisao je da traži potporu i pomoć Crkve u ključnim područjima, kao što su obrazovanje djece u izbjegličkim naseljima, pomoć pedijatara i specijalista, psihološka pomoć, te pomoć pri obnovi spaljenih i razrušenih sela.

Premijer Assama Tarun Gogoi ponovio je poziv za pomoć pred ekumenskim izaslanstvom koje je pozvao 21. kolovoza da posjeti izbjeglička naselja. Odavši priznanje Crkvama za pomoć osobama pogođenima sukobom, Gogoi je zamolio članove izaslanstva da pomognu u obnovi mira, izjavio je Allen Brooks, katolik i član Odbora za manjine države Assam, koji je pomogao u organizaciji susreta s premijerom. Rekha Shetty, načelnik odjela uprave za katastrofe američkoga Caritasa rekao je u izjavi za CNS da su već “otvoreni posebni prostori za djecu u deset izbjegličkih naselja”. (ika/bitno.net)