Talijanske su se obitelji okupile u Rimu da potvrde ono što je zapisano u Talijanskom ustavu: slobodu izražavanja i naravnu obitelj. Zakonski prijedlog o homofobiji dovodi u pitanje dva ustavna načela: slobodu izražavanja i naravnu obitelj. Osim laičkih i katoličkih udruga na skupu su sudjelovali, predstavnici drugih religija te homoseksualci koji odbacuju rodnu ideologiju.

Ovo nije ideološka borba! Nismo protiv nikoga, ali branimo neupitno pravo da dijete raste s ocem i majkom, da ima skladan i miran rast. Posrijedi je dobro društva. Na upit zašto je obitelj u opasnosti, odgovor je bio jednoglasan: „U opasnosti je poštivanje stvorenoga i ljudske naravi. Ne želimo da nam se brani iznošenje vlastitoga mišljenja o naravnom društvu, o tomu na čemu se temelji država, odnosno o obitelji. Ako se predloženi zakon usvoji, onda je u opasnosti obitelj i samo društvo. S djecom smo ovdje, jer mislimo da je ovo najbolje svjedočenje naravne obitelji.

Na upit zašto treba to javno govoriti o obitelji, odgovorili su da je u pitanju naravni zakon. Nije važno biti katolici ili vjerovati u Boga. Naša nam narav veli da muškarac i žena rađaju djecu, ne rađaju se djeca od dva muškarca ili dvije žene… Chesterton je govorio: „Trgnut ćemo sablje da kažemo da je trava zelena, da je ljeti lišće zeleno“. Mi smo se okupili da to potvrdimo. Prije trideset godina vjerojatno nitko nije mogao zamisliti da će na trgovima vikati da se dijete rađa ili kao muško ili kao žensko, a ne neodređeno. Mi smo ovdje da to potvrdimo.

Ovdje poručujemo svim osobama da nitko ne treba biti diskriminiran, ali ni obitelj između muškarca i žene, koja je budućnost društva, ne smije biti diskriminirana. Obitelj nije prirodna, tradicionalna ili nova: obitelj je obitelj! Muškarac, žena; otac majka i djeca. To je obitelj i ništa drugo. Ovdje smo i želimo reći da Italija pripada obiteljima – istaknuo je Francesco Belletti, predsjednik Foruma obiteljskih udruga.

S obiteljima na trgu, upozoravamo državu na veliku opasnost za demokraciju. Predloženi zakon protiv homofobije prividno je borba protiv homofobije, ali u svojoj biti to je borba protiv slobode. Previše smo zabrinuti za opće dobro države da bismo mogli šutjeti – kazao je Belletti.

Na skupu su sudjelovali i političari. Eugenia Roccella, poznata talijanska političarka, rekla je da je kucnuo čas za organiziranje novoga Dana obitelji. Ovaj me skup veoma iznenadio, jer je spontan i preteča novih prosvjeda. Mislim da je skup zagrijavanje za organizaciju novoga Dana obitelji – kazala je Roccella.

Homofobija nije žuran problem. Oni koji govore o homofobiji promiču ideju o nazadnosti Italije, jer su neke europske zemlje usvojile takav zakon. Prije svega treba provjeriti što su ti zakoni donijeli tim državama: prouzročili su društveno raslojavanje, uništili obitelj i državi stvorili veće probleme, jer obitelj rješava probleme koje bi inače imala rješavati država, prouzročili su dakle veće društvene i gospodarske troškove. Mi ne govorimo – kao neki – o talijanskoj anomaliji, nego želimo braniti obitelj koju je Ivan Pavao II. nazivao „talijanskom iznimkom“ u pozitivnom, a ne negativnom smislu, kako nas neki žele uvjeriti – istaknula je Roccella.

Udruga ‘La Manif pour Tous“ najavila je za 2. veljače veliko istodobno mobiliziranje ljudi u raznim europskim gradovima.

Radio Vatikan