Vukovar

Vukovarski franjevci najavili su nekoliko inicijativa za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Pozvali su da 18. studenoga crkvena zvona u svim crkvama u Hrvatskoj, u 18 sati i 11 minuta, zazvone u znak sjećanja na žrtve Vukovara. Na konferenciji za medije najavljena je i inicijativa pod nazivom „Zid križeva“, te upućen poziv na molitvu, ali i dolazak u Vukovar svima koji žele obnoviti svoj duh i dušu

„Zamislili smo inicijativu pod geslom ‘ZVON za Vukovar’, kojom želimo postići da se u svim našim biskupijama, katedralama, svim našim crkvama čuju zvona 18. studenoga u 18 sati i 11 minuta”, izjavio je u Vukovaru, u srijedu 7. studenoga, gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

Ovom inicijativom upućen je i poziv svima koji ne mogu 18. studenoga doći u Vukovar, da se odazovu na molitvu. „Molit ćemo u 18 sati i 11 minuta za sve one koji su morali izvaditi bijelu maramicu ili bijeli ručnik, koji su stradali, koji su preživjeli ovo veliko zlo, molit ćemo za sve žrtve, ali jednako tako u tu molitvu uključit ćemo sve one koji su počinili tako veliko zlo”, kazao je fra Ivica. Poziv je upućen svima, „od najmajnih do najstarih”, da se u svojim crkvama ili svojim domovima u trenutku dok zvona budu zvonila, zaustave i pomole.

Uz „ZVON za Vukovar“, pokrenuta je i druga inicijativa pod nazivom „Zid križeva“. Tom inicijativom franjevci pozivaju ljude u svim mjestima i svim župama da, kada hodočaste u Vukovar, pronađu i ponesu po jedan križ. Taj se križ može donijeti u franjevački samostan gdje je za to odvojen posebni prostor.

„U trenutku dok je Vukovar trpio i prolivao svoju krv mnogi su mislili i molili za Vukovar. I sada je došlo vrijeme kada i mi želimo misliti na sva mjesta i otvoriti svoje srce i prostor da bismo sve križeve stavili i ovdje u Vukovaru ih objedinili. Time želimo učiniti jedno zajedništvo. Vjerujemo da ćemo po tom zajedništvu i sami biti jači”, istaknuo je gvardijan franjevačkog samostana. Križ u veličini do 30 cm dodatno će ukrasiti muzej, a za koji je potrebno da se na njegovoj poleđini naznači ime župe i mjesto iz kojega dolazi.

„Uz ove dvije inicijative pozivamo na hodočašće u Vukovar kroz cijelu godinu, naša su vrata uvijek otvorena za sve one koji žele obnoviti svoj duh i dušu, koji žele provesti vrijeme u molitvi, pozivamo na duhovnu obnovu i svećenike također na duhovne vježbe”, poručio je fra Ivica Jagodić.

IKA | Bitno.net