„Nadbiskupski dvor jako je oštećen. Trebat će dosta godina za obnovu kako bi u budućnosti bili sigurni oni koji će stanovati u Nadbiskupskom dvoru”. Potvrdio je to novinarima upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak prilikom obilaska dvora i konferencije za novinare održane, 6. svibnja.

Kako je rekao preč. Budinšćak javnost je tek sada jasnije upoznata s razmjerima oštećenja zgrade Nadbiskupskog dvora jer su se tek sada stekli sigurnosni uvjeti. „Da nismo tako brzo zaštitili zid prema katedrali pitanje je što bi se dogodilo u samom dvoru u još jednom nedavnom potresu. Sve umjetnine i namještaj koji su pod zaštitom, a specifični su za zagrebački Nadbiskupski dvor, sačuvani su i konzervirani i tu nema većih šteta”, dodao je upravitelj Nadbiskupskog dvora.

– FOTO Pogledajte kako izgleda Nadbiskupski dvor nakon potresa: U njemu se ne može živjeti ni raditi

U obilasku teško oštećene unutrašnjosti dvora novinari su imali priliku vidjeti i crveni salon u kojemu je za vrijeme potresa boravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. „Dvor je teško oštećen i narednih nekoliko godina teško da će u njemu moći boraviti zagrebački nadbiskup i biskupi”, istaknuo je preč. Budinšćak.

Na novinarski upit nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskoga duhovnog stola dipl. ing. Boris Blažević rekao je kako je teško sada dati procjenu kolika je materijalna šteta. „U ovom trenutku snimamo pukotine i oštećenja, mjerimo sve. U četvrtak kreće lasersko skeniranje čitavog prostora i fotogrametrijsko snimanje izvana. Do kraja mjeseca bi trebao biti gotov snimak. Računamo da ćemo tada moći sagledati opseg šteta i tražiti rješenja na koji način osigurati čitav objekt. Ključno je da statički osiguramo objekt, da u mogućem nekom drugom potresu ovakve jačine ili jačem objekt bude siguran, da ne bude ovakvih konstruktivnih oštećenja koja su velika”, rekao je ing. Blažević.