38330

To je prvo biskupsko ređenje u katedrali Navještenja Gospodinova. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Suzareditelji su bili riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić i apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Prezbiteri pratitelji su o. Jakov Mamić i mons. Mile Čančar, rektor gospićke katedrale.

Na misi su koncelebrirali vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljć, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico, hrvatski nad/biskupi na čelu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, biskupi iz BiH, biskupi iz inozemstva, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, karmelićanski provincijali iz Europe, hrvatski provincijali i brojni svećenici iz Gospićko-senjske biskupije i drugih biskupija.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Sv. Cecilije, a voditelj je vlč. Josip Šimatović uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

Na misnome slavlju sudjelovalo je više od dvije tisuće vjernika, a u zahvalnom govoru na kraju mise ređenja, novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić je rekao:

„Vidim se poštovana Crkvo Gospićko-senjska kao osoba koju Gospodin poziva da ide zajedno s vama, s nadom da steknemo veće iskustvo njegove ljubavi, njegova dara nutarnje slobode, ljepotu crkvenosti, bogatstvo svetih otajstava, sklad zajedništva, novost evanđelja. S vama sam jer vi ste smisao moga biskupstva i činiti nam je sve da se po nama dogodi blagoslov za narod ove naše drage biskupije”.

„Učinit ćemo ono što možemo snagom našeg vjerničkog i sakramentalnog poslanja svi zajedno, vjernički puk Božji, katehistice i katehete, djelatnici Caritasa, osobe Bogu posvećenog života, svećenici – moji dragi najbliži suradnici, da nam se obnove obitelji, da nam se biskupija napuči, da se kolijevke ne prestanu njihati i da nam crkve još više znače u stvaranju našeg sveukupnog zajedništva i učvršćenja našeg bogoljubnog i narodnog identiteta”, rekao je mons. Križić. „Trebat će nam očvrsnuti uvjerenje da možemo mnogo toga promijeniti nabolje, da smo na to pozvani i da smo zato poslani. Ovi prelijepi krajevi na kojima se prostire naša biskupija ne smiju biti prostori s kojih se narod iseljava, prostori koji ne nude perspektivu mlađim naraštajima. To treba promijeniti. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga koji nas ljubi”, potaknuo je novi gospićko-senjski biskup.

IKA | Bitno.net