KARDINAL BOZANIĆ O IMIGRANTIMA

Zbunjenoj Europi nedostaje kultura dobrodošlice i solidarnosti

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je u utorak, 30. lipnja 2015. godine uvodno predavanje prigodom zasjedanja Komisije za pastoral migranata Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE), koja se od danas do 2. srpnja održava u Litvi.

200606130634kardinal (1)

Foto: hrvati.ch

Suočeni s nikad većim porastom migracija i izbjegličkom krizom, često svjedočimo „zbunjenoj“ Europi, kojoj nedostaje kultura dobrodošlice, kao i istinska solidarnost među europskim narodima – rekao je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i predsjednik Komisije za pastoral migranata Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) prilikom otvorenja Susreta biskupa i delegata europskih biskupskih konferencija odgovornih za pastoral migranata.

Kazao je kako ne smijemo prestati podsjećati naše direktore i vođe da je upravo na političarima odgovornost pronaći rješenja koja omogućuju prihvat ljudi, kao što je i zadatak Europe da nesebično i bez licemjerja pomaže riješiti sukobe i siromaštvo koji se nalaze na njezinim granicama.

Kardinal smatra da je duhovni izazov prihvata ljudi povezan s odgovornošću svakoga osobno da kaže „Da“ migrantima, te da je jedino osoba koja je svjesna neprocjenjive vrijednosti ljudskog dostojanstva kadra prihvatiti one koji su u potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu u kojem individualizam čovjeka zatvara u vlastite okvire, prihvat je poželjan jer ne prihvaćamo probleme, već ljudsku osobu koja sa sobom donosi i neotuđive vrijednosti dostojanstva.

Stoga pitanje prihvata ne može biti promatrano s ideološkog gledišta, nego s egzistencijalnog stajališta pojedine osobe i društva u cjelini – istaknuo je Kardinal.

Prihvat, nastavio je,također predstavlja uzajamnost jer ne pretpostavlja samo pomoć u potrebi, već otvara prostor za susret. Prihvat je susret koji potiče nove odnose. Stoga postoji potreba za obrazovanjem u kršćanskim zajednicama kako bi prihvat bio odraz integracije koja će osigurati stabilnost onima koji dolaze – zaključio je.

Na Susretu sudjeluje 40 delegata iz 21 biskupske konferencije diljem Europe.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije|Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 30. lipnja 2015.

Možda vam se svidi