Još jedan uspješan Mladifest, organiziran po uzoru na onaj u Međugorju, tijekom tri dana donio je iznimno zanimljiv i sadržajan duhovni program s brojnim gostima, objavljeno je na mrežnim stranicama Sisačke biskupije.

Finalni dan ovog jubilarnog Mladifesta započeo je razmatranjem kancelara Sisačke biskupije mr. Janka Lulića na temu gesla, a Zajednicu „Srce Isusovo“ koja djeluje u katedralnoj župi u Sisku predstavili su njezini članovi Lucija Volgemuth i Antonio Tompić. Slijedilo je svjedočenje poduzetnice Jane Radeljak, a zatim i bračnog para Pere i Katarine Eranović. Katehezu zadnjeg dana održao je fr. Luka Madunić, a krunicu prije mise predvodile su sestre iz sisačke zajednice Družbe Milosrdnog Isusa.

Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral mladih sisačke biskupije Marianom Štinglom i rektorom bazilike Robertom Jakicom.

U homiliji, biskup Rogić je istaknuo kako se mudrost život nalazi u Kristu. „On je utjelovljena mudrost Božja, ona je živa Riječ po kojoj je sve stvoreno, svaki od nas. Svakome od nas je darovan život jer nas je Bog htio, jer nas je volio, jer nas je u svom Sinu, svojom dječicom učinio. Pozvao nas je na obilje izobilja života, mudro birajući što me vodi k Bogu, a što udaljava“ rekao je biskup upozorivši na toliku „ponudu“ koja upravo udaljava od Bog.

Biskup je ustvrdio i kako nam je potrebna ekologija duha, poruka koje ulaze u nas. „Mi ne možemo zabraniti da nam bilo koja ptica proleti iznad glave, da dođe do nas neka misao, želja, ponuda ili reklama, ali mi biramo kome ćemo dopustiti da uđe u naše srcu, našu dušu, u naš um i volju“.

Na kraju govoreći o pročitanom Evanđelju u kojem Isus govori o tome tko ga je dostojan, odnosno tko ga nije dostojan, biskup Rogić je rekao kako ako ljubimo nekoga ili nešto više na ovom svijetu od Boga u pitanje dolazi naše božansko posinjenje. „I ona ključna Isusova Riječ: Tko ne nosi svoga križa, također nije Krista dostojan. Ne može se slijediti Krista bez križa. Lažna su obećanja životnih putova bez napora, bez muke, bez ustrajanja u dobru i požrtvovnosti bez velikodušnosti i odricanja. Nekoga istinski volim onoliko koliko sam se za njega spreman žrtvovati. Što znači nositi svoj križ? Nositi svoj križ zapravo znači prihvatiti život sa svime što on nosi. I kad nam je lijepo, kad smo sretni i kad nas sustignu nevolje i životni jadi. Uvijek smo jednako pozvani voljeti život i prihvaćati ga kao najdragocjeniji dar od Boga“, zaključio je biskup Rogić.

Nakon mise održano je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je predvodio vlč. Štingl, a ovogodišnji Mladifest zaključen polusatnom glazbeno-plesnom animacijom zbora Marijine legije i banda Kraljica od Sabe. Na kraju, predsjednik Komicija Gospa Snježna Petrinja Vlado Sučec zahvalio je svima na sudjelovanju i pozvao sljedeće godine na 6. Mladifest Hrvatska.