U radu zasjedanja sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, koji je prenio najvažnije informacije iz života Crkve u Republici Hrvatskoj.

Na početku zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto koji je odao priznanje biskupima, svećenstvu i svim članovima biskupijskih zajednica da i u teškom vremenu pandemije koronavirusa nastoje živjeti svoju vjeru i ispuniti svoje poslanje.

Biskupi su odobrili Pravilnik đakonske pastoralne godine Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koju će pohađati pripravnici za prezbiterat, nakon završena filozofsko-bogoslovnog studija, a koja se sastoji od studijskog dijela i đakonskog pastoralnog praktikuma. Voditeljem programa bit će imenovan profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu mons. Pavo Jurišić, a njegovim zamjenikom duhovnik na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Miro Relota.

Budući da je, zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, moralo biti otkazano redovito proljetno zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru, biskupi su na ovom zasjedanju saslušali izvješća predsjednika Komisija, Vijeća i drugih tijela Biskupske konferencije BiH.

Saslušavši izvješće kardinala Puljića o radu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH, biskupi su izrazili zadovoljstvo da je i ove godine u okviru Molitvene osmine, u dogovoru s Mitropolijom dabrobosanskom, organizirano Ekumensko bogoslužje Riječi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 18. siječnja 2020. kada je mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom izrekao propovijed te Molitva za jedinstvo kršćana u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu kada je propovijedao kardinal Puljić kao i Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva. Nadaju se da će ta tradicija, unatoč svemu, biti nastavljena. U svom izvješću o radu Vijeća za bogoslovna i Vijeća za mala sjemeništa BK BiH u 2019. godini kardinal Puljić poseban naglasak stavio je na redoviti godišnji edukcijsko-formativni program u okviru početne i trajne formacije koji su organizirala ova Vijeća u suradnji s Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, od 28. do 30. rujna 2019. u Sarajevu, a na kojem su sudjelovali poglavari, bogoslovi i sjemeništarci iz svih pet bogoslovnih i malih sjemeništa u BiH kao i veći broj redovnica raznih kongregacija.

Govoreći o radu Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić, između ostalog, izvijestio je o obilježavanju Dana sredstava društvenoga priopćivanja u Bosni i Hercegovini, u nedjelju 29. rujna 2019. kada su pastoralnim djelatnicima i medijima poslani prigodni materijali, a središnja Sveta misa slavljena u župi Drvar. Spomenuo je i da je Stručno tijelo za prijenos liturgijskih slavlja BK BiH priredilo i objavilo kalendar liturgijskih i drugih slavlja za medijsko praćenje u 2020. godini. U svojstvu predsjednika Komisije za nauk vjere BK BiH nadbiskup Vukšić upoznao je biskupe s tri dokumenta koja je u posljednjih godinu dana objavila Kongregacija za nauk vjere te izrazio radost da u tom razdoblju nije postojao razlog zbog kojega bi kao Komisija trebali reagirati.

Upoznajući biskupe s radom Vijeća za liturgiju BK BiH u 2019. godini, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica izvijestio je o susretima ovoga Vijeća s članovima Liturgijske komisije Hrvatske biskupske konferencije i tijeku prevođenja Rimskog misala i drugih liturgijskih tekstova te tiskanju novoga Kantuala za hrvatsko govorno područje i izdanju HBK i BK BiH. Biskupi su s radošću primili na znanje da je ovih dana ponovo otisnuta liturgijska crkvena pjesmarica Pjevajte Gospodu pjesmu novu – vlastitosti BK BiH. Biskup Komarica izvijestio je i o djelovanju Komisije Justitia et pax BK BiH koja je, uz Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2019. analizirala aktualnu društveno-političku situaciju te javnim priopćenjem ukazala, između drugih zabrinjavajućih kršenja ljudskih prava, i na pojedine pogubne posljedice provedbe entitetskog Zakona RS o premjeru i fuzioniranju gruntovnice i katastra, s obzirom na prognane katolike (i druge).

Nakon što ih je apostolski upravitelj Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Ratko Perić u svom izvješću o radu Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju upoznao s provedbom vjeronauka u školi, biskupi su izrazili zahvalu i potporu vjeroučiteljima u školama koji su se, u vrijeme pandemije koronaviusa, na odgovoran način uključili u izvođenje online nastave. Izražavaju potporu organiziranju Vjeronaučne olimpijade i Katehetske škole na razini Biskupske konferencije BiH. Također potiču sve svećenike, redovnike, redovnice i druge osobe uključene u župni pastoral da zdušno čuvaju župnu katehezu i da je ne svedu isključivo na pripravu za primanje sakramenata prve pričesti i krizme. Biskup Perić izvijestio je i o radu Vijeća za kler BK BiH s posebnim osvrtom na IV. Susret svećenika BiH održan na Kupresu, 5. lipnja 2019. i na VII. Međudekanski susret u Travniku koji je upriličen, 5. ožujka 2020. kao i na Nedjelju solidarnosti tijekom koje je prikupljena kolekta za pomoć župama s malim brojem vjernika.

O radu Vijeća za laike i Odbora za mlade BK BiH govorio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren koji se posebno osvrnuo na djelovanje 27 vjerničkih laičkih udruga u BiH papinskog i biskupijskog karaktera koje su nastale na osnovi određene karizme. Ukazao je na potrebu stvaranja mreže katoličkih laika koja bi okupljala članove svih udruga, pokreta i zajednica, ali i sve druge aktivne laike u Crkvi i društvu. Progovorio je i o aktivnostima Odbora za mlade i pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. koji je, zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, morao biti otkazan. U svom izvješću o prošlogodišnjem radu Vijeća za obitelj posebno se osvrnuo na obilježavanje II. Obiteljskog dana BiH koji je održan na Kupresu 27. i 28. srpnja 2019. te podsjetio da je pokrenuta velika molitvena devetnica pod naslovom: Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život. Biskupi pozivaju sve članove biskupijskih zajednica, a osobito one iz kupreškog, bugojanskog, tomislavgradskog i livanjskog kraja da sudjeluju na Svetoj misi i klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu na uočnicu III. Obiteljskog dana u BiH, 25. srpnja u 18 sati i na svečanom Euharistijskom slavlju u nedjelju, 26. srpnja u 11 sati u crkvi Svete Obitelji na Kupresu.

Pošto su upoznati s radom Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu, biskupi su pohvalili rad Vijeća i cijelog Sustava u teškim uvjetima u vrijeme pandemije. Također su s dubokim žaljenjem primili informaciju da je Banjolučka biskupija bila prisiljena zatvoriti Srednju medicinsku školu Katoličkoga školskog centra u Bihaću jer Vlada Unsko-sanskoga kantona posljednjih godina nije pokazala spremnost uvrstiti ovu školu u svoj proračun kao što to čine drugi kantoni u BiH u kojima djeluju katoličke škole.

Biskupi su primili na znanje Izvješće o radu Tajništva BK BiH i Katoličke tiskovne agencije koja nastoji odgovoriti izazovima vremena i istinito informirati o djelovanju Biskupske konferencije BiH, ali i o životu Crkve u ovoj zemlji.
S posebnim zanimanjem biskupi su saslušali Izvješće o misijskim aktivnostima u Misijskoj godini u BiH i Izvanrednom misijskom mjesecu listopadu 2019. godine. Izrazili su zahvalnost nacionalnom ravnatelju i svim dijecezanskim ravnateljima u BiH za brojne inicijative i akcije buđenja misijske svijesti i potpore misijama i misionarima u što su se uključili brojni djelatnici u pastoralu. Osobitu zahvalnost izražavaju svim članovima svojih biskupijskih zajednica koji na bilo koji način podupiru misije i misionare.

Saslušavši opširno izvješće o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine i o provedbi brojnih projekata kao i izvješće Nadzornog vijeća Caritasa BiH, biskupi su izrazili potporu svim karitativnim djelatnicima na čelu s njihovim ravnateljima. Također pozivaju sve vjernike da budu otvoreni pomoći svima koji su u potrebi. Posebnu zahvalnost i ovom prigodom izražavaju svim dobročiniteljima iz inozemstva i iz BiH te pozivaju svoje vjernike da za njih svakodnevno mole.

Pošto su se osvrnuli na događanja u povodu Svete Mise 16. svibnja 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu za sve žrtve Drugoga svjetskoga rata i posebice za žrtve kojima je život, bez pravedna postupka i suda, oduzet nakon toga rata, biskupi podsjećaju sve, a posebno one predstavnike vlasti koji u svojim javnim istupima nisu poštovali vjersku slobodu, da je “neotuđivo pravo Katoličke Crkve, kao što je neotuđivo pravo i svake druge Crkve i vjerske zajednice, u skladu sa zakonitim unutrašnjim ustrojem, vršiti svoje bogoštovlje, molitve i obrede i odgajati vjernike u svojoj vjeri”. Također i ovom prigodom odbacuju sve nepravedne sudove i insinuacije s obzirom na Svetu Misu. Izražavaju žaljenje što su, umjesto sućuti prema svim ubijenima tijekom Drugoga svjetskog rata, ali i prema desetcima tisuća likvidiranih nakon prestanka Drugoga svjetskog rata, mnogi pokušali opravdati komunističke zločine potpuno neutemeljeno poistovjećujući komunizam i antifašizam. Moleći Božje milosrđe i mir svim pokojnima, biskupi su se uvijek zalagali i zalažu se za izgradnju mira među živima imajući na umu da je istinski mir uvijek utemeljen na pravdi i na istini. Posebnu zahvalnost upućuju svima koji su, unatoč stvorenoj hajci, ostali čvrsti u vjeri te molili za pokojne i svima koji su bili i ostali potpora na putu traženja istine.

Biskupi su tajnim glasovanjem izabrali dosadašnjeg predsjednika Biskupske konferencije BiH kardinala Puljića i potpredsjednika nadbiskupa koadjutora Vukšića na nove petogodišnje mandate. Za člana Stalnoga vijeća izabrali su biskupa Semrena.

Biskupi su odlučili proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna 2020. Toga dana kardinal Puljić predvodit će Misno slavlje u župi Bosansko Grahovo gdje se, prema jednoj od teorija, nalazio rodni grad sv. Jeronima Stridon.

Biskupi i ovom prigodom pozivaju mjerodavne vlasti na donošenje zakona o restituciji i na povrat oduzete imovine. Budući da je ovo zasjedanje održano u Banjoj Luci, oni pozivaju lokalne, entitetske i državne vlasti da pokažu osobito razumijevanje za bivšu trapističku opatiju Marija Zvijezda u tom gradu zbog njezina dragocjena doprinosa cijelom ovom kraju, ali i zbog budućega, konstruktivnog za opće dobro, djelovanja Crkve na ovim prostorima.

Biskupi će u srijedu, 15. srpnja, na svetkovinu sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i naslovnika katedrale, sudjelovati na Euharistijskom slavlju koje će predvoditi kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputiti biskup Semren.