BK

Pomno razmotrivši “Notu s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere”, biskupi su razmišljali o načinima njezina provođenja na razini Biskupske konferencije, pojedinih biskupija te župa i zajednica. Osim raznih pastoralnih akcija u skladu s Godinom vjere, nastojat će, kako stoji u priopćenju sa zasjedanja, poticati akademski svijet i svijet kulture da prepoznaju Godinu vjere kao novu prigodu za kreativni dijalog između vjere i razuma putem simpozija, skupova i studijskih dana.

Razmišljajući o Godini vjere u društvenom kontekstu u Bosni i Hercegovini, biskupi su istaknuli da nema ozdravljenja bosansko-hercegovačkog društva bez ozdravljenja čovjeka u čemu i svi članovi Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini trebaju vidjeti izazov za svoje poslanje utemeljeno na čvrstoj vjeri da Bog vodi povijest svakog čovjeka i cijelog čovječanstva. Pozivaju sve katolike u Bosni i Hercegovini da vole svoj dom, zavičaj i svoju domovinu. A vjeru svojih predaka, tako čvrsto ukorijenjenu kroz stoljeća, još dublje upoznaju, još više zavole i prihvate je u osobnom životu otvarajući se drugima i drugačijima u zajedničkoj izgradnji cijele društvene zajednice. Svjesni brojnih poteškoća i neriješenog stanja na raznim razinama društva, potiču članove svojih biskupijskih zajednica da se, produbljujući i osnažujući življenu vjeru, ne boje izazova te da se, javnim svjedočenjem vlastite vjere, još odlučnije uključuju u sve sfere ovog društva i istinski budu “sol zemlje i svjetlo svijeta” u ovom vremenu i na ovim prostorima.

Na zasjedanju BK BiH utemeljeno je i Stalno vijeće BK BiH. Saslušana su izvješća biskupa Komarice s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održanog u St. Gallenu (Švicarska) od 27. do 30. rujna te kardinala Vinka Puljića i biskupa Marka Semrena koji su sudjelovali na XIII. redovitoj Biskupskoj sinodi o novoj evangelizaciji i prenošenju vjere održanoj u Vatikanu. (ika/bitno.net)

Foto: www.bkbih.ba