Uspješno je završen 11. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji je započeo u ponedjeljak 6. 11. i trajao do petka 10. 11. 2023. godine. 11. Tjedan SSMH se održao u obliku ciklusa okruglih stolova koji su zaključeni Donatorskom večeri.

Neka od zanimljivih imena koja su na 10. Tjednu SSMH ponudili rješenja za izazove u 2023. godini su Marko Alerić, Carla Konta, Matija Štahan, Andrej Grubišić, Davor Dijanović, Karlo Ressler i Zvonimir Troskot. Uz njih, na konferenciji su se okupili brojni stručnjaci, znanstvenici, društveni komentatori te više od 300 mladih koji su kroz tjedan tražili ključne odgovore za pitanja s kojima se danas susreću mladi u Hrvatskoj. Također, proglasili smo najboljeg volontera u 2023. godini.

Jedanaesti Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska započeo je okruglim stolom “10 godina Hrvatske u Europskoj Uniji” u ponedjeljak 6. 11. Na okruglom stolu govorili su Karlo Ressler, Zvonimir Troskot i Mladen Vedriš. Cilj okruglog stola bio je dati presjek 10 godina članstva u EU, istaknuti pozitivne i negativne pojave, ali i ukazati na mogućnosti u budućnosti. Također, raspravljalo se i o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru te zaštiti granica od ilegalnih migracija.

Drugi okrugli stol pod nazivom „Jezik i identitet“ održao se u utorak 7. 11. Govornici na okruglom stolu bili su Marko Alerić, Tomislav Stojanov, Mate Kapović i Matija Štahan. Cilj okruglog stola bio je ukazati na važnost jezika za očuvanje identiteta, ali i dati odgovor na pitanje treba li nam Zakon o hrvatskom jeziku. Govornici su pružili cjelovit uvid u ovu temu iz jezikoslovne, ali i društvene perspektive.

Treći okrugli stol pod nazivom „Novi trendovi u hrvatskom obrazovanju – od obrazovanja kod kuće do cjelodnevne nastave“ održao se u srijedu 8. 11. Na okruglom stolu o različitim oblicima obrazovanja govorili su Carla Konta, Antonija Mirosavljević, Vlatka Vukelić i Stipe Ledić. Cilj okruglog stola bio je analizirati i usporediti različite oblike obrazovanja te ponuditi prijedloge potrebnih promjena.

Četvrti okrugli stol pod nazivom „Što migracije donose Hrvatskoj?“ održao se u četvrtak 9. 11. Na okruglom stolu o suvremenim migracijskim trendovima govorili su Davor Dijanović, Andrej Grubišić, Marica Marinović Golubić i Aleksandar Vukić. Cilj okruglog stola bio je dati odgovore na pitanja o tome što nam migracije donose i na koji način najbolje odgovoriti na nove pojave uzimajući u obzir interese Republike Hrvatske. O temi se razgovaralo iz ekonomske, kulturološke i sigurnosne perspektive.

Posljednji događaj u sklopu 11. Tjedna SSMH bila je Donatorska večer koja se održala u petak 10. 11.  Donatorsku večer svojim govorima otvorili su predsjednica SSMH Matija Boras, potpredsjednik SSMH Domagoj Dalbello te direktorica SSM Jugoistočne Europe Ermelinda Gjeci, a putem videosnimke sudionicima su se obratile i osnivačica SSM Anna Halpine i direktorica SSM Europe Myriam Kaufmann.

Matija Boras zahvalila je svim generacijama SSMH koji su od samih početaka nesebično odvajali svoje vrijeme te ulagali trud i rad kako bi zagovarali zaštitu ljudskog dostojanstva svake osobe i kulturu života te promicali važnost obitelji za ispravan razvoj društva, dok je Domagoj Dalbello naveo neke od ključnih projekata koje je SSMH provodio, osobito one vezane uz demografiju i bioetiku. Ermelinda Gjeci istaknula je zadovoljstvo radom i uspjesima hrvatske podružnice SSM.

Sudionici Donatorske večeri upoznali su se s brojnim aktivnostima i projektima SSMH kroz 2023. godinu te je obilježeno 10 godina djelovanja Svjetskog saveza mladih u Hrvatskoj. Povodom toga, sudionicima su svoja iskustva podijelili i neki od osnivača, bivših predsjednika i istaknutih članova u prvih 10 godina djelovanja, kao što su Magdalena Basić, Luka Poslon, Šimun Lončarević, Hrvoje Vargić i Luka Tripalo. Također, sudionici Donatorske večeri imali su priliku osvojiti brojne vrijedne nagrade u sklopu tombole te uživati uz glazbenu točku. Zaključno, najboljom volonterkom 2023. godine proglašena je Marta Lončarević.

Snimke svih online okruglih stolova i događaja dostupne su putem Facebook stranice.