HBKFoto: IKA
Govoreći o temama zasjedanja, nadbiskup Srakić najavio je da će biskupi raspravljati o pokretanju postupka za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića; o propedeutskom (pripravnom) razdoblju – pripravi kandidata za ulazak u sjemenište; o “Ratio fundametalis nationalis Croatiae”, tj. tekstu “Formacija svećeničkih kandidata – Načela i smjernice”; o pastoralno-pravnim odrednicama o slavlju misa; o odredbama i smjernicama HBK prema dokumentu Kongregacije za nauk vjere iz 2011. godine; o Hrvatskom Caritasu kao i o zahvalnom hodočašću u Rim u “Godini vjere” u studenom 2012.

Jedna od tema zasjedanja bit će “Crkveni arhivi: uređenje i korištenje. Crkvene matice – povrat. Pristup državnim arhivima”, a potrebno vrijeme biskupi će posvetiti i izvještajima predsjednika Komisija, Vijeća i Odbora HBK. Biskupi će također posvetiti pozornost općim i konkretnim pitanjima u Crkvi i društvu.

Osvrnuvši se na razdoblje od proteklog redovitog zasjedanja, nadbiskup Srakić izvijestio je da je bilo jedno izvanredno zasjedanje (23. siječnja) i susret članova HBK s biskupima članovima BK BiH u Sarajevu (30. i 31. siječnja). Od posljednjeg zasjedanja održan je i Drugi pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike u Zagrebu o sakramentu krizme.

Na početku zasjedanja nadbiskup Srakić posebno je pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Marija Roberta Cassarija, koji će se tijekom ovog zasjedanja u svečanoj koncelebraciji 19. travnja oprostiti od nas te odlazi na novu službu apostolskog nuncija u Južnoj Africi, Namibiji, Bocvani, Lesotu i Svaziju. Nadbiskup Srakić zahvalio mu je „za službu i prijateljstvo koje smo s njim participirali tijekom ove četiri godine”. Predsjednik HBK zamolio je mons. Cassarija da prenese čestitke hrvatskih biskupa papi Benediktu XVI. za njegov 85. rođendan i 7. obljetnicu izbora za papu.
Na zasjedanju sudjeluju i predstavnici slovenske, talijanske i poljske Biskupske konferencije, izaslanici Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i BK BiH te srijemski biskup.

Konferencija za novinare o zaključcima s ovoga zasjedanja bit će 19. travnja u 12 sati u zgradi HBK.(ika/bitno.net)