Misnim slavljem koje je 4. prosinca u kapeli Policijske akademije u Zagrebu predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac započela je Godina vjere u Vojnoj biskupiji. U koncelebraciji su bili generalni vikar o. Jakov Mamić i pastoralni vikar don Josip Stanić te vojni i policijski kapelani, a na misi su sudjelovali djelatnici Odjela MORH-a i MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom, pomoćnica ministra MORH-a za ljudske resurse Sunčana Vukelić, zamjenik ministra MUP-a Evelin Tonković, djelatnici i polaznici Policijske akademije.

Govoreći o Godini vjere, biskup Jezerinac u homiliji je okupljenima poručio kako ne mogu živjeti kao da nisu kršćani. „Ne možemo živjeti kao da Boga nema. Ne možemo živjeti kao da nismo krštenjem postali novi ljudi kakve svijet ne može roditi. U nama je snaga Božja kojom možemo pobjeđivati beznađe i zlo u sebi i oko sebe, to je vjera naša. Svjesni smo, kako vi mladi tako i oni koja o vama vode brigu, da je vjera danas u velikim iskušenjima: društvo u kojemu se krećemo samo je naizgled „kršćansko”; mentalitet koji nas obuzima i prožima sve više je poganski: u izboru i ponudi vrednota, u stilu života, u nadama koje zasađuje u naše duše i stavlja u naše ciljeve. Korijeni obiteljskog sklada i povjerenja dobro su nagriženi i kao da ne nalaze više sokove od kojih stablo obitelji može izrastati u zajednicu ljubavi i sklada. Etika i moral koji odgajaju za krepost osobe i društva, svode se velikim dijelom na neposredne interese i nastoje prepoznati u svemu crtu koristoljubivosti i užitka”, rekao je biskup Jezerinac te podsjetio kako Godina vjere nameće neodgodiv zadatak: posvetiti se ozbiljnom ispitu vjere.

Biskup Jezerinac okupljenima na misi je također poručio: „Ne bojte se biti kršćani. Vi imate pravo i dužnost biti kršćani, a ovo društvo, kao i vaša formativna sredina, to pravo će vam rado osigurati. Nitko vas neće zbog toga diskriminirati, a niti ćete vi u ime vjere nanositi nepravdu i omalovažavanje bilo kome. Otvorite se, stoga, snazi vjere i pružite joj svoje ruke, svoje srce, svoju pamet i svoju savjest i vidjet ćete kako je svijet i čovjek što ga vjerom gradite posve nov”. (ika/bitno.net)