Svakog radnog dana, od 9 do 13 sati, građani mogu donijeti rabljene školske knjige u Upravu Caritasa Zadarske nadbiskupije, ul. dr. Franje Tuđmana 24, Zadar. Ta je akcija jedna u nizu školske skrbi za djecu u potrebi u programima zadarskog Caritasa. Malu školu u prostoru Caritasa dnevno je ove školske godine pohađalo 18 učenika. Tu se poučavaju djeca iz predmeta koji im teže idu u školi koju pohađaju, poput matematike, hrvatskog i engleskog jezika. S djecom od 1. do 4. razreda dvoje zaposlenih nastavnika i volonteri pišu i domaće radove.

Pomoć u školovanju djece Caritas osigurava za 154 obitelji u potrebi. To su uglavnom obitelji s petero i više djece. Devetero učenika iz Obrovca, Benkovca i Paga Caritas mjesečno plaća puni iznos smještaja u đačkom i studentskom domu u Zadru i stipendira školovanje mjesečnim iznosom od 300 do 1000 kn. Program stipendija i učeničke potpore financira Zadarska nadbiskupija, Malu školu Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, a sve projekte Caritasa novčano pomaže i Zadarska županija.

[facebook]Želiš li biti na izvoru samo bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Caritas je pokrenuo i program međuvršnjačke pomoći u sklopu kojeg studenti volonteri pomažu srednjoškolcima u svladavanju nastavnih jedinica. Zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, Mirjana Tadić, članica je Udruge socijalnih radnika čija je predsjednica Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za stare i nemoćne sv. Frane u Zadru. Udruga je osnovala Volonterski centar koji će objediniti rad svih volontera na zadarskom području čemu se priključio i Caritas, kako bi rad volontera bio sustavniji i djelotvorniji. Preko Tadić kao socijalne radnice u rad Udruge i Volonterskog centra uključeni su programi Caritasa kojem su potrebni volonteri za pomoć Prenoćištu sv. Vinka Paulskog, Pučkoj kuhinji i radu s djecom.

“Caritasu trebaju volonteri u kontinuitetu jer naši se programi provode duže vrijeme. Zahvaljujem svim volonterima na nesebičnosti i podršci kojom pomažu rad Caritasa. Vjerujem da će novoosnovani Volonterski centar još više pridonijeti podršci naših programa kako bi ljudi dobili redovitu i što kvalitetniju pomoć i raspoloživost za osnovne životne potrebe koje podižu rast njihovog ljudskog dostojanstva” rekla je zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa Mirjana Tadić, pozivajući sve ljude dobre volje da dostave ovih ljetnih dana školske udžbenike koje bi dobili oni kojima je ta pomoć najpotrebnija.

(ika/bitno.net)