Od petka 18. rujna do ponedjeljka 21. rujna portal Megamedia i portal Zadar News u nekoliko članaka objavljivali su insinuaciju kako su dvojica svećenika Zadarske nadbiskupije policijskim uvidom identificirani kao konzumenti kokaina.

Takvom vrstom lažnog, „fake novinarstva”, pokušali su anonimno diskreditirati zadarske svećenike te objavom slike nadbiskupa ispred katedrale Sv. Stošije, s „vrećicama kokaina“, izložiti javnom linču zadarskoga nadbiskupa, stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije.

Novinar Zadar Newsa Hrvoje Bajlo zatražio je preko Tiskovnog ureda nadbiskupije da se nadbiskup Puljić zbog „velikog interesa javnosti“ očituje o tom slučaju. Odgovoreno mu je da nadbiskupija nema komentara glede toga slučaja te mu je sugerirano neka se obrati Policijskoj upravi zadarskoj u čijoj je domeni provođenje policijske istrage u takvim postupcima.

Portal Megamedia i portal Zadar News nastavili su s konstrukcijom „serijala o dvojici svećenika na kokainu u nadbiskupiji”, koje su povezali sa zadarskim Sjemeništem te najavili da će se „otkriti i drugi svećenici među konzumentima”.

U ponedjeljak 21. rujna, Policijska uprava zadarska izdala je Priopćenje sljedećeg sadržaja: „Nakon što je jedan zadarski portal, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio da je policiju prilikom nedavnog uhićenja dilera, trag doveo do vrata Zadarske nadbiskupije te su „među uživateljima kokaina čiji popis nije mali, našli i dva svećenika Zadarske nadbiskupije s kojima je policija već obavila razgovor“. U vezi medijskih natpisa i zaprimljenih upita o provođenju kriminalističkih istraživanja nad svećenicima Zadarske nadbiskupije, obavještavamo Vas kako Policijska uprava zadarska nikada nije imala postupanja iz domene kriminaliteta droga prema istima”, priopćila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Zadarska nadbiskupija izražava nevjericu zbog tolike medijske diskreditacije ljudi bez materijalno utvrđenih dokaza, u ovom slučaju anonimnih dvojice svećenika.

Uz činjenicu kako ovaj slučaj, koji su izmislili portali Megamedia i Zadar News, ima i elemente pravne utuživosti, nameće se pitanje dokud seže poražavajuća profesionalnost u pojedinim medijima.

Nije li ovaj primjer tužno omalovažavanje časnog zanimanja i zvanja djelatnika obavijesnih sredstava?! Izmišljanjem afera i stvaranjem lažnih vijesti (fake news) narušava se ugled tolikim vrijednim novinarima i medijima koji rade svoj posao profesionalno, argumentirano, vođeni načelima istinoljubivosti, općega dobra i javnoga morala.

Zadarska nadbiskupija izražava žaljenje zbog stanja koje protagonisti tako neprofesionalnog i neetičnog postupanja, protkanog lažima i manipulacijama, stvaraju u medijskom prostoru.

Ovim putem pozivamo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) da izrazi svoj stav u vezi neistinitih konstrukcija kojima su spomenuta dva portala proteklih dana pokušali impresionirati javni medijski prostor.

Novinarstvo je pozvano istraživati, provjeravati i nuditi istinite i točne podatke kojima javnost može vjerovati. A ne konstrukcijama rušiti integritet pojedinaca i ustanova, pa tako pridonositi neredu, anarhiji i potkopavanju povjerenja javnosti u medije, kao i u pojedine institucije.

Mediji nisu sredstvo za klevete, zablude i iznošenje presude bez suda, a novinarstvo je plemenita djelatnost koja obogaćuje i potiče na izgradnju osobne i javne odgovornosti u riječi i djelu za dobro čovjeka i društva, ističe se u priopćenju Zadarske nadbiskupije.