U ponedjeljak 30. i utorak 31. siječnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu (ulica Kaptol 7), bit će održano XIV. zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije. Predsjedat će banjolučki biskup Franjo Komarica i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

Konferencija

Zasjedanje je započelo danas u 15.30 sati, a završava 31. siječnja u 12.30 sati konferencijom za novinstvo, također u zgradi Ordinarijata.
Misno slavlje, na kojem će sudjelovati svi sudionici zasjedanja bit će u katedrali Srca Isusova danas u 18 sati. Euharistiju će predslaviti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a propovijedati nadbiskup Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Prigodnu riječ na kraju misnog slavlja uputit će apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico.
Na dnevnom redu zasjedanja predviđeno je da biskupi saslušaju izvješća o aktualnom stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, o Tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, o djelovanju Vijeća i Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu te o poduzetim koracima oko osnivanja zajedničkog Ureda za prikupljanje svjedočanstava o žrtvama u dvadesetom stoljeću. Biskupi će, između ostalog, saslušati i izvješće o misijskoj djelatnosti Crkve u Hrvata i uzajamnom radu kao i izvješće o radu na planu liturgijskih tekstova.
Tiskovna konferencija bit će u zgradi Nadbiskupskog ordinarijate vrhbosanskog, 31. siječnja u 12.30 sati. Sudjeluju predsjednici BK BiH i HBK biskup Komarica i nadbiskup Srakić. Fotografi i kamermani moći će zabilježiti početak zasjedanja. (ika/bitno.net)