Na obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u petak, 1. svibnja u Okučanima je sudjelovao vojni biskup Jure Bogdan. Nakon čitanja imena poginulih i umrlih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ te polaganja vijenaca izaslanstva i paljenja svijeća kod spomen-obilježja biskup Bogdan je u molitvi odrješenja molio za sve poginule i preminule branitelje.

“Ljubav, zahvalnost i poštovanje, okupili su nas danas 1. svibnja na obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarsvene operacije ‘Bljesak’. U našim srcima i mislima bude se bolna sjećanja na duboke rane i patnje koje smo proživjeli. Istovremeno, u našem biću bude se osjećaji poštovanja i zahvalnosti prema svim sudionicima i žrtvama iz Domovinskog rata. Nitko nema pravo obezvrjeđivati njihovu ljubav i podnesenu žrtvu za slobodnu domovinu. Kao slobodni građani Republike Hrvatske, koji vole i poštuju svoj dom i domovinu, sa zahvalnošću se sjećamo svih poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Izgleda kao da je bilo jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu. Duboko su upisane u naše srce, u naše biće puno poštovanja prema svima koji su u dramatičnom trenutku agresije na hrvatski narod beskompromisno stali na branik domovine. Upravo stoga, iz srca vjerničke duše uzdižemo naše molitve za sve pokojne branitelje, sve nestale i poginule u Domovinskom ratu i sve koji su preminuli od posljedica rata. Neka Božansko srce prepozna njihovu ljubav, žrtvu i ideale za koje su živjeli, trpjeli i umirali. Njihova žrtva neka bude trajno upisana u knjigu života”, istaknuo je biskup Bogdan.

Uz biskupa su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo te vojni i policijski kapelan don Željko Volarić, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Održana sveta misa u Okučanima povodom 25. obljetnice ‘Bljeska’

Prigodom 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije »Bljesak« u petak 1. svibnja, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi u Okučanima svetu misu za poginule hrvatske branitelje i za Domovinu. Koncelebrirali su vojni ordinarij Jure Bogdan, generalni vikar Vojnog ordinarijata Marko Medo, okučanski župnik Mario Radman, vojni kapelan Željko Volarić, a služio je đakon Matej Siluković.

“Danas, na 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ usuđujem se ustvrditi da je najveći dio hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu posvjedočio kako je za životno načelo usvojio zakonitost pšeničnog zrna koje umire da bi života bilo. Pored toga, braniteljsku spremnost da umru za slobodu svoje Domovine, njihove položene živote iz ljubavi za dostojanstvo pojedinca, obitelji i društva, možemo usporediti s umiranjima povezanima s kruhom: Kruh se pretvara u životnu moć kada bude blagovan, kada je potrošen i fizički nestane. Kruh je mjerilo kojim prosuđujemo ljude te za mnoge od njih kažemo: Dobar kao kruh! Naša sloboda nahranjena je braniteljskom žrtvom ljubavi te joj dugujemo zahvalnost. Činimo to na najbolji način, kad u svetoj misi njihovu žrtvu združujemo s Isusovom pobjedničkom smrću i tako pronalazimo utjehu za patnje i boli koju je njihov odlazak s ovoga svijeta prouzročio roditeljima i drugima koji ih vole”, poručio je biskup Škvoričević.

Cijeli izvještaj s euharistijskog slavlja povodom 25. obljetnice akcije ‘Bljesak’ možete pročitati OVDJE.