Križevački vladika Milan Stipić služio je 7. travnja svečanu arhijerejsku liturgiju u grkokatoličkoj župnoj crkvi Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima u Žumberku koja je te nedjelje slavila naslovni blagdan. Za vrijeme liturgije vladika Stipić je za đakona rukopoložio podđakona Antu Jurkovića.

S vladikom su suslužili svećenici Žumberačkog vikarijata o. Nenad Krajačić, o. Mihajlo Simunović, o. Željko Pajić, o. Zoran Vladuših, o. Mladen Mikulić, o. Ivan Saklivskyi, o. Gorazd Bastašić, o. Zoran Vladušić te đakon Antonije Pajić.

Osvrnuvši se na evanđeoski ulomak o susretu uskrsloga Krista s učenicima, u homiliji je vladika Stipić naglasio kako smo svi mi ponekad „nevjerni Tome“ te malakšemo u našoj vjeri.

„Svakoga dana, svake nedjelje i blagdana, pozvani smo jačati naše pouzdanje u Uskrsloga Krista jer je on onaj koji vlada nad životom i koji je pobijedio smrt. A učinio je to upravo tako što je bio posve predan svome Ocu, Bogu Svevišnjemu, vršeći njegovu volju do kraja i pouzdavajući se u Boga. Sasvim je ljudski postavljati pitanja o vjeri i razmišljati o razumskom utemeljenju onoga što nam je objavljeno. Razum i vjera nisu u suprotnosti, kako nas uči sv. papa Ivan Pavao II., ali postoji granica gdje jedino vjera prodire iznad horizonta dometa ljudskog razuma. I tu vjeru je izrazio apostol Toma kada je uskliknuo iz dubine svoga bića kliknuvši: ‘Gospodin moj i Bog moj’.

To nije slijepa vjera, već duboko iskustvo i transcedentalno iskustvo Božje ljubavi u životu koje je nekad teško i opisati, ali koje je toliko stvarno da može posve mijenjati ljudske živote. Sam Duh Božji nam daje dar vjere, a na nama je da ju ponizno i s ljubavlju primimo i živimo poput apostola Tome koji je sav svoj život predao Gospodu poslije iskustva susreta s njim“, rekao je biskup Stipić koji je predstavio vjernicima podđakona Antu Jurkovića prije samog čina đakonskog ređenja.

Ante Jurković rođen je 14. lipnja 1992. u Zagrebu, kršten i krizman u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu. Završio je filozofsko-teološki studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu te formaciju u Grkokatoličkom sjemeništu i Ordinarijatu Križevačke eparhije u Križevcima. Na svetkovinu Božića 2023. godine, u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, primio je niže redove i red podđakonata. Trenutno djeluje kao suradnik u Ordinarijatu u Križevcima.

Foto: Križevačka eparhija