U tekstu Nikolina Nakić kritizira abortus upozoravajući kako se zločin ubojstva nevinog ljudskog bića ne može nazivati ljudskim pravom.

Podsjetimo, tekst je HND-u prijavila gđa Ana Šimac, a u svom zahtjevu za pokretanje postupka tvrdi kako gđa Nakić žene koje su počinile abortus naziva ubojicama, svoj tekst temelji na fanatizmu, a svojim novinarstvom vrijeđa, napada ženske slobode i daje lažne informacije.

Rezultat ove prijave bila je opomena Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva koje ocjenjuje kako je “Nikolina Nakić prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kaznenog zakona, abortus nije zločin”. Nikolinu Nakić prije izricanja javne opomene HND-a – društva čiji uopće nije član, pa Vijeće časti nema nad njom nikakve ingerencije – nitko prethodno nije kontaktirao.

Ovim postupkom, g. Zdenko Duka, predsjednik HND-a, i g. Trpimir Matasović, predsjednik Vijeća časti HND-a, uveli su novi kriterij za novinarsku slobodu govora – ako je nešto u Hrvatskoj u skladu sa zakonom – onda novinari ne smiju iznositi argumente protiv toga ili svoje, negativno mišljenje (u ovom slučaju, o pobačaju). Ovaj kriterij gospoda Duka, Matasović i HND do sad nisu primjenjivali na druge novinare – članove HND-a.

Autori peticije naveli su i nekoliko primjera:

U vrijeme referenduma o braku, baš kao i danas, zakon je štitio brak kao zajednicu žene i muškarca. G. Duka i g. Matasović nisu nikad primijenili kriterij koji je uveden za Nikolinu Nakić na velik broj novinara koji su brak kao zajednicu žene i muškarca napadali vrijeđajući sve koji misle u skladu sa zakonom. Da se podsjetimo samo na neke primjere:

Hrvatska odlučila kao nekad 65% za diskriminaciju – INDEX.HR , Matija Babić, prikazivanje hrvatske zastave sa svastikom kao reakcija na prvi građanski referendum,

Središnji dnevnik HRT-a – HRT, Zoran Šprajc, “homofobne” izmjene Ustava RH (govoreći o referendumu o braku).

Isto tako, iako hrvatski zakoni i Ustav jamče slobodu ispovijedanja svoje vjere – g. Duka i g. Matasović nisu nikad primijenili kriterij uveden za Nikolinu Nakić na novinare koji vrijeđaju i napadaju vjernike – prvenstveno katolike. Evo nekoliko primjera:

Boris Dežulović: Spolna bolest u biskupskoj konferenciji – Slobodna Dalmacija, Boris Dežulović – katolici su neodgovorna, sebična stoka i budale,

Da je u mene troje djece, svega mi, ja bih se ili propio ili emigrirao – Jutarnji list, Ante Tomić, obitelji s više djece: legla ispunjena zaj******* katoličkom krivnjom,

Idi kući pijan si – INDEX.HR, Hrvoje Marjanović – naziva Bibliju vodičem za ovce i ovčare, a Isusa Pokemonom.

Štoviše, u slučaju ovog posljednjeg primjera – teksta “Idi kući pijan si” – g. Duka i g. Matasović vodili su se potpuno drugačijim kriterijem od onoga koji su primijenili na Nikolinu Nakić. Naime, g. Davor Mecanović uputio je Vijeću časti HND-a zahtjev za pokretanje postupka protiv novinara Hrvoja Marjanovića zbog vrijeđanja vjernika koje naziva ovcama i ovčarima. Njegov zahtjev je jednoglasno odbijen uz tumačenje da su “određene formulacije u tekstu novinaru poslužile kao stilsko sredstvo pojačavanja argumentacije teze koju zastupa, bez namjere vrijeđanja i/ili omalovažavanja pojedinaca i/ili skupina s kojima polemizira” te su zaključili kako Kodeks časti hrvatskih novinara nije prekršen.

Jedan od temelja demokracije je sloboda mišljenja i govora, baš kao i jednakost svih pred sudom – časti ili nekim drugim. Ako Sud časti Hrvatskog novinarskog društva ima različite kriterije prema novinarima – ovisno o tome slaže li se ili ne vodstvo HND-a s mišljenjem i stavovima novinara – onda taj Sud časti niti je častan niti je demokratski, podsjeća CitizenGo u svojoj peticiji.

“Potpišite peticiju potpore Nikolini Nakić i ustanite u obranu slobode govora. Zatražite od HND-a iste kriterije za sve novinare i javno povlačenje izrečene opomene”, pozivaju inicijatori ove peticije.

Peticiju možete potpisati na linku OVDJE.

Više o ovoj temi:

Vijeće časti HND-a ‘opomenulo’ našu kolumnisticu Nikolinu Nakić jer piše istinu o pobačaju

Abortus je doista ubojstvo! Ma koliko neki željeli da šutimo o tome!

Bitno.net