Tako je nedavno u Sinju održavana završna konferencija tog projekta „Staza Gospi Sinjskoj” – „The Our Lady of Sinj Route” (IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.-2013.). Na konferenciji su nazočili predstavnici svih projektnih partnera : Grada Sinja, Grada Solina, Hrvatske gorske službe spašavanja – HGSS stanica Split, općina Prozor-Rama, Livno i Tomislavgrad. Uz partnere, provedbi projektnih aktivnosti doprinijeli su i projektni suradnici: Turistička zajednica Grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama-Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije te Planinarsko društvo Kamešnica iz Livna.

Kako je istaknuto, svrha projekta je podizanje razine svijesti u prekograničnom području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, informiranje građana i stvaranje nove turističke ponude, usluga i znamenitosti uz rutu Staze Gospi Sinjskoj, te stvaranje dodatne vrijednosti ovog Projekta prema turističkom razvoju prekograničnog područja.

Tradicija hodočašćenja iz ramskog područja u Sinj datira s kraja 17. stoljeća kada su fratri i katolički puk bježali pred Turcima te došli u Sinj, noseći čudotvornu sliku Gospe sa sobom. Hodočašćenja cestom često su završavala neszgodama u kojima su automobili naletjeli na hodočasnike.

Kako je Božić napisao, “potaknuti tom problematikom i osobnim iskustvom na mnogim hodočasničkim stazama širom svijeta došli smo na ideju da se hodočašće u Sinj može izvoditi po tradicionalnim pješačkim, konjskim stazama i napuštenom trasom “Rere”, nekadašnje željeznice i to ne samo u vrijeme svetkovine nego preko cijele godine..”, jer “pješačenje po obilježenoj stazi jedinstveni je doživljaj koji čovjeka zbližava s prirodom. Hoda se najvećim dijelom izoliran od prometne gužve i kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim naslijeđem. Utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostaci starih staza i mostova, vidikovci i ugostiteljski objekti su mjesta za odmor i  kontrolne točke na stazi gdje se može utisnuti pečat na zadnjim stranicama  ovog vodiča kao uspomena na nezaboravno putovanje koje ste uradili snagom svog duha i mišića…”

Pogledajte i video, a više informacija možete naći OVDJE.

Bitno.net