Danas ujutro nastavljeni su složeni radovi skidanja oštećenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa. Taj vrlo zahtjevan posao je prekinut jučer iza podneva zbog lošeg vremena. Do sada je sa zvonika skinut križ. Katedrala je stara 260 godina, a postupak skidanja tornja odvijat će se u nekoliko etapa.

Očekuje se da bi skidanje kape zvonika trebalo završiti danas. Nakon toga slijedi demontaža triju zvona. Ukoliko tijekom dana dođe do komplikacija, radovi se nastavljaju tijekom sutrašnjeg dana.

„Započeli smo uklanjanje tornja sa zvonika katedrale u Sisku. Skidanje se radi u fazama. Prva faza je uklanjanje ostataka žbuke i cigle te osiguranje gurtnama zidanog zvonika od urušavanja. Druga faza je skidanje križa s tornja i treća faza je osiguranje samog tornja i skidanje istog u cijelosti. Skidanje tornja vrši se na sličan način kao i na zagrebačkoj katedrali. Danas se planira izvršiti treća faza uklanjanja cijelog tornja, i nakon toga uklanjanje zvona iz zvonika. Radove izvode djelatnici JVP grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina. Spašavanje iz ruševina odrađuje se u suradnji sa JVP Grada Siska, poduzećem Mamut Zagreb, PU Sisačko-moslavačka i djelatnika župe“, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih, javlja IKA.