U koncelebraciji bili su svećenici Petrinjskog i Glinskog dekanata, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić te rektor svetišta preč. Paško Glasnović, koji je na početku i pozdravio sve okupljene.

Blagdanskom slavlju nazočilo je više od pet tisuća hodočasnika, od kojih je glavnina pristigla pješice iz tri petrinjske župe te iz Gline, a prisutni su bili i saborski zastupnik Miodrag Demo, župan Sisačko-moslavčake županije Ivo Žinić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje.

Na početku homilije biskup je podsjetio na povijest ovog svetišta istaknuvši kako je ime Majke naših stradanja dobilo nakon što je u povijesti dva puta srušeno, posljednji puta 1991. od srpskih osvajača.

„Doista, ona je sama patila proživljavajući muke svoga Sina, ali ona i s nama hodi tijekom povijesti kao naša Mati i našem stradanju daje smisao, vodi nas u nebesku proslavu, kamo je i sama uznesena dušom i tijelom, što slavimo upravo današnjom svetkovinom“.

U nastavku biskup je rekao kako je poruka današnjeg blagdana da se s Marijom i mi trebamo, dušom i tijelom, uzdići u nebo.

„Premda je to naš konačni cilj, i na zemlji se trebamo približiti Bogu i tako već ovdje biti u predvorju neba. Svjesni smo da se naše uzdignuće na zemlji događa u neprestanoj napetosti između naših stradanja, tj. patnji, podnošenja bolesti, nepravdi, jednom riječju križa te proslave, čega su znakovi i predokus radosti koje nam On daje. No, mi znamo, kako nas je to naš Učitelj Isus naučio, da treba ići za njim, da učenik nije veći od Učitelja, jer njega su progonili, i nas progone, ali on je uskrsnuo i pobijedio, i mi s njime pobjeđujemo. Primjer nam je – i to već ostvaren – BDM. Dakle, uskrsnuće nije samo neka daleka nada za čovječanstvo u budućnosti, nego već je jedan čovjek – žena BD Marija to postigla“, rekao je biskup Košić.

_MG_0252

Foto: Sisačka biskupija.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je istaknuo kako ona uči da je „zmaj ognjen, sa sedam glava i deset rogova“ i tako označuje da je đavao uvijek u borbi s Bogom.

„Zato je zaratio i protiv Marije koja je – kako donosi Knjiga otkrivenja nosila Sina Božjega, želeći ga proždrijeti čim ga rodi. Tu se sjećamo židovskog bezbožnog kralja Heroda koji je dao pobiti betlehemsku dječicu da bi tako, među njima ubio i novorođenog Mesiju. No, Bog ga je zaštitio tako što je anđeo upozorio sv. Josipa da s Marijom i djetetom Isusom bježi u Egipat, sve dok nije kralj Herod umro. Herod je umro, ali su se pojavili još gori herodi, željni krvi i ljudi i Boga. No, uvijek je taj rat bio osuđen na propast jer s Bogom se nitko ne može boriti i pobijediti.

Drugo čitanje donosi riječi apostola Pavla koji govori o Isusovom uskrsnuću i veli: ‘prvina Krist, a potom – svi koji su Kristovi’, dakle, prva poslije Krista bila je uzeta na nebo njegova Majka Marija, a to čeka i sve nas, ako smo Kristovi. Evanđelje nam je donijelo prekrasnu pjesmu, zahvalnicu i molitvu slave Bogu, koju je izrekla i ispjevala Marija u susretu s rođakinjom Elizabetom (Lk 1,39-56). Ta nam molitva pokazuje Marijinu poniznost – ona sebe zove ‘neznatnom službenicom Gospodnjom’, i svu njezinu okrenutost Bogu komu je neizmjerno zahvalna za sva velika djela što joj on učini. Marija u Bogu gleda onoga koji se brine za malene i njih uzvisuje, a koji bogate i silne ostavlja prazne i detronizira. Marija i nas uči da gledamo u Boga s pouzdanjem, da se od njega nadamo pravednosti i brizi za siromahe i malene, da vjerujemo njezinu Sinu koji je došao da dade život za nas i naše spasenje“.

Osvrnuvši se na aktualni društveni trenutak biskup je podsjetio kako u utorak započinje predizborna promidžba za prijevremene parlamentarne izbore u našoj Domovini.

„Molimo se stoga na poseban način na ovaj blagdan Velike Gospe za našu domovinu Hrvatsku. Utecimo se Majci Mariji s molbom da nam izmoli da na vlast dođu čestiti ljudi, oni kojima će na prvom mjestu na srcu biti zajedničko a ne njihovo osobno dobro. Koji će biti hrabri obračunati se s financijskom i političkom korupcijom, koji će nas već jednom osloboditi jugo-komunističkog nasljeđa te provesti lustraciju da ne moramo gledati u Njemačku, već da sami odbacimo one koji su, poput kralja Heroda, činili zločine nad našim narodom i tolika desetljeća ga progonili te se i danas osjeća robom u vlastitoj zemlji, koja jest oslobođena ali nije očišćena od prljavština starih laži i nametnutog nam beznađa. Lustrirati znači osvijetliti: svjetlom Evanđelja, Kristovim svjetlom, koje nam je dala Marija trebamo osvijetliti svoju prošlost i sadašnjost te otkriti što je ono što nas čini nesposobnima za budućnost i to odbaciti. To možemo učiniti na predstojećim izborima“, ustvrdio je biskup te dodao da 3. kolovoza o. g. u Njemačkoj nisu osuđena tek dvojica udbaša nego čitav jugo-komunistički sustav koji je ubijao hrvatske domoljube u inozemstvu.

„To nije dovoljno jasno rečeno, zato ponavljam: osuđena je komunistička Jugoslavija kao teroristička država i njezin komunistički režim kao zločinački jer je ubijao Hrvate i u inozemstvu! Stoga danas više ne mogu Hrvatskom vladati oni koji su štitili i štite ubojice i taj zločinački režim. To treba jednom zauvijek prestati! Možda bi bilo dobro poslušati jednog bivšeg narodnog zastupnika u Hrvatskom saboru koji je predložio da se objavi popis svih onih koji su u Saboru 28. lipnja 2013. glasovali za zakon o zaštiti udbaša ‘pa da birači na skorim izborima znaju kada budu glasovali tko su bili zaštitnici ubojica i zločinaca’ i nipošto njih ne biraju. Molimo Gospodina i njegovu presvetu Majku da nam se smiluje i učini od naše Hrvatske mjesto svoga trajnog prebivališta gdje će sav naš život biti trajna hvala Bogu, a one koji služe đavolskom zmaju i herodima odstraniti i zauvijek spriječiti u njihovim naumima“, poručio je okupljenima biskup pozvavši na kraju na molitvu, izvijestili su iz sisačke nadbiskupije.

Ovome dodajmo kako je propovijed biskupa Košića izazvala reakcije, među njima i vandalske.

Na ceradi kojom je pokriven zid muzeja Sisačke biskupije, koji se trenutačno obnavlja, netko je jutros nacrtao komunističku zvijezdu petokraku i parole “Smrt fašizmu – sloboda narodu”.

Na potezu je policija.

Bitno.net