Pozdravljajući okupljene, predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić je u ime biskupa i svih crkvenih djelatnika zahvalio novinarima za njihovo djelovanje koje se poklapa s poslanjem Crkve.

Nadbiskup je ohrabrio sve novinare katolike u promicanju istine, ljubavi, dijaloga, sloge, nasuprot lažnih vijesti koje su preplavile medije i društvo a o kojima u svojoj ovogodišnjoj poruci piše i papa Franjo. Potaknuo ih je da budu graditelji zajedništva u Crkvi i u društvu.

„Isus je rekao da će nas samo istina osloboditi, a mediji služe, kako to ističu dokumenti, da čovjeka oslobađaju, ali to mogu samo u onoj mjeri u kojoj služe istini i prenose istinu”, rekao je nadbiskup Devčić te spomenuo i Hrvatsku katoličku mrežu izrazivši nadu da će i ona doprinijeti medijskome umrežavanju i povezivanju Crkve u Hrvatskoj.

Predsjednica HDKN-a dr. sc. Suzana Peran je podsjetila kako, društvo želi povezani ono što je staro i novo da bi nastalo nešto dobro, a u tom smislu je i nagrada za životno djelo kojom se vrednuje sve ono što su pojedinci utkali u djelovanje medija i Crkve. Podsjetila je da Hrvatsko društvo katoličkih novinara koje svoje začetke ima u 1989. godini želi biti mjesto okupljanja i zajedništva novinara, urednika, izdavača, onih koji proučavaju medije i onih koji o njima poučavaju.

Vjerujem da će i ovaj susret, na kojem ćemo promišljati temu lažnih vijesti, ali i podijeliti nagrade i pokazati što sve imamo unutar Crkve na području komunikacija, biti prilog tomu zajedništvu, boljem razumijevanju i suradnji, rekla je Peran.

Predavanje „Novinarstvo pred izazovima lažnih vijesti” u duhu ovogodišnje poruke pape Franje za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije održala je doc. dr. sc. Jelena Jurišić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku je podsjetila upravo na lažnu vijest vezanu uz papu Franju iz 2016. godine, kada je u američkim medijima objavljeno da je Papa podržao kandidaturu Donalda Trumpa. Ta je „vijest” pobudila nevjerojatno zanimanje, te je emitirana više od 700.000 puta. Spomenula je kako je sam pojam „fake news” star i nalazimo ga još u 19. st., no posebno se aktualizira u posljednjih godinu i pol. Pojasnila je definicije koje tumače što se smatra lažnom vijesti, a potom ukazala na više primjera posebice onih koji se tiču političkih odnosa na globalnoj razini. Na kraju je odgovarajući na pitanje „kako se oduprijeti lažnim vijestima” ukazala na vještine i alate kojima se novinari služe, te je naglasila kako je potrebno „prikupljati podatke od pouzdanih i provjerenih izvora, provjeravati činjenice, provjeravati same izvore, iznositi potpune informacije, koristiti provjerene sudionike, odnosno stručnjake i ispitivati relevantnost i svrhu objavljene informacije, je li upitno da nešto objavimo što smo preuzeli negdje drugdje ili saznali iz sumnjivih izvora”.

Nagrade i priznanja laureatima zatim su uručili nadbiskup Devčić i predsjednica HDKN-a.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je fra Boni Zvonimiru Šagiju, OFMCap. za dugogodišnji medijski rad u širenju Radosne vijesti i dijaloga u Crkvi i društvu na tragu Drugoga vatikanskog sabora. Fra Bono je od početaka član Hrvatskoga društva katoličkih novinara, urednik, redoviti suradnik i kolumnist Kane, sa znanstvenoga i teološkog stajališta godinama je promišljao i promicao dijalog između Crkve i medija kao i dijalog unutar Crkve na tragu Drugoga vatikanskog sabora. Zahvaljujući na nagradi, fra Šagi je podsjetio, kako je veći dio njegova djelovanja na ovom području vezan za područje kada nije bilo moguće javno nastupati kao danas. Ohrabrujući osobito mlade koji danas imaju više mogućnosti za djelovanje u javnom prostoru, podsjetio je i na početke Društva.

Dobitnik godišnje nagrade je Marin Miletić za pokretanje i osmišljavanje programa Radio skaut, te upućivanje mladih u rad s medijima. Tim projektom radi na promicanju volonterskog rada, a kod mladih razvija osjećaj za odgovornost u društvo, istaknuto je u objašnjenju uz nagradu. Miletić je u zahvalnoj riječi spomenuo, kako je kroz svoje djelovanje u svjetovnim medijima uvijek sanjao da i skauti imaju svoj radio i televiziju. „Krenuli smo malim koracima. No svi veliki su nekad bili mali, i dokle god je čovjek svjestan svoje malenosti pred Bogom, onda je Bog taj koji je velik i koji dopušta da se i mi maleni razvijemo pred njim. Zahvaljujem dragome Bogu što preko katoličkih skauta širi istinu a ne ‘fake news’ po cijeloj domovini, a i šire”, rekao je Miletić.

Klara Jakobović, studentica treće godine povijesti i komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu za rad „’Istina će vas osloboditi’ (Iv 8, 32). Fake news i novinarstvo mira”. Kratko je napomenula, kako će joj ova nagrada biti poticaj za daljnji rad i učenje.

Prateći širenje Radosne vijesti putem novih komunikacijskih putova, HDKN je drugu godinu za redom dodijelilo nagradu za mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem, i to stranici Hrvatske redovničke konferencije „www.redovnistvo.hr”. Ta stranica, osim što donosi vijesti iz života redovničkih zajednica, daje i potpuni pregled nazočnosti redovnica i redovnika u Crkvi u Hrvata. Skupina entuzijasta napravila je i korak dalje te razvila aplikaciju za pametne telefone „Susret Zovem Te” u želji da se mladima približi duhovni poziv, da im se sadržaji koji govore o duhovnom pozivu dadnu na „dlan” na inovativan i mladenački zanimljiv način koji odgovara njihovim navikama praćenja sadržaja u medijima. Primajući nagradu, glavni urednik stranice Marinko Nikolić podsjetio je kako su redovnici i redovnice još 1997. godine počeli razgovarati o internetu i brzo su napravili vlastitu mrežnu stranicu.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je i priznanja katoličkim glasilima, odnosno redakcijama koje su tijekom svoga postojanja i izlaženja dala izniman prinos razvoju katoličkog novinarstva a ove godine obilježavaju godišnjice. Glasnik sv. Josipa – list štovatelja sv. Josipa dobio je priznanje za 145 godina od utemeljenja, Kršćanska sadašnjost, d.o.o. za 50 godina od utemeljenja, “Vijesti” Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije za 45 godina izlaženja, „Živa zajednica” Mjesečnik hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj za 40 godina izlaženja, „Svjetlo riječi” list za vjeru, društvo i kulturu za 35 godina izlaženja, Informativna katolička agencija za 25 godina postojanja, Emisija HKR-a „Sacro ritam” za 20 godina postojanja, Radio Marija Srbije za 15 godina emitiranja, “Prilika” Mjesečni magazin Glasa Koncila za 10 godina izlaženja i „Drinske mučenice” Informativni bilten za promicanje kauze službenica Božjih s. Jule Ivanišević i četiriju susestara za 10 godina izlaženja. Priznanje je dodijeljeno i Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” o desetoj obljetnici postojanja za medijsko djelovanje.

Uz članove društva, laureate, medijske djelatnike u svjetovnim medijima, susretu je nazočio i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, glavni urednik HKM Siniša Kovačić, izaslanica predsjednice Hrvatske redovničke konferencije s. Ane Marije Antolović, članica u Vijeća provincijalnu glavaricu Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije s. Ksenija Leko, pročelnik Tiskovnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić i Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Borna Puškarić, kao i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Jure Šarčević.

U glazbenom dijelu sudjelovao je Bogoslovski oktet Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu pod vodstvom Ivona Fabijanca.

IKA | Bitno.net