„Molimo se da naše obitelji budu na okupu, da kršćanske obitelj budu nositeljice nade i svjedoci budućnosti u svijetu”

U četvrtak, 13. rujna, uoči velikog vjerskog i nacionalnog događaja – Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije upriličeno je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Molilo se za sve naše obitelji i za plodove Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Tom prigodom, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić pohodio je župu sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu. U suslavlju sa župnikom don Božom Renjićem predvodio je euharistijsko slavlje. Istaknuo je kako se nada da će nas Susret obitelji, kao i trogodišnja priprava koja je za nama, osnažiti kako bi osobno i u obitelji još snažnije svjedočili ono čime smo obilježeni – ljubavlju. Nakon mise nadbiskup je predvodio i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom uz prigodne meditacije o sakramentu braka i o obitelji. Brojni okupljeni vjernici molili su za uspjeh Susreta i za blagoslov očeva i majki te svih obitelji.

U župnoj crkvi Gospe od Siti u Strožancu kraj Splita klanjanje je predvodio župnik don Ante Vranković.

„Molimo se da naše obitelji budu na okupu, da kršćanske obitelj budu nositeljice nade i svjedoci budućnosti u svijetu. Molimo se da u kršćanskoj obitelji bude ljubav, poštovanje, povjerenje, poslušnost, požrtvovnost djece prema svojim roditeljima, ali i roditelja prema svojoj djeci jer to čini nezamjenjiv doprinos izgradnji kršćanske obitelji“, kazao je. Za vrijeme klanjanja djeca u prostorima župe crtala su crteže na temu obitelji te su poslije klanjanja svoje crteže zajedno s roditeljima izložila na posebni pano pored oltara.

U splitskoj župnoj crkvi sv. Mihovila arkanđela na Kamenu klanjanje je predvodio župnik o. Anto Knežević koji je potaknuo vjernike da im ovaj susret bude poticaj za obnovu bračne i obiteljske vjernosti i novog prepoznavanja mjesta i uloge braka kao temeljne stanice društva. „Poslije Susreta u Solinu nadajmo se i molimo Gospodina da naša svijest o važnosti obitelji poraste kako bi iz te svijesti proizašla i potreba za obnovom saveza s Gospodinom. Nadamo se da će ovaj susret svima ostati u sjećanju kao i onaj veliki povijesni iz 1976. godine kada smo u Solinu obilježili ’13 stoljeća kršćanstva u Hrvata’.” Inače u ovoj župi već 15 godina djeluje Obiteljska zajednica, a cjelonoćna klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom su svakog četvrtka u tjednu.

Zdravka Andrijašević, Kristina Bitanga | Bitno.net