U srijedu 4. prosinca, početkom vremena došašća, Hrvatski je Caritas na cijelom području Republike Hrvatske, već jedanaestu godinu zaredom, pokrenuo tradicionalnu božićnu humanitarnu akciju “Za 1000 radosti”. Ove je godine vodi pod nazivom “Svi smo pozvani”  kako bi potaknuo građane, tvrtke, udruge, djecu i mlade, jedinice lokalne uprave i samouprave, sve ljude dobre volje, na djelatnu ljubav i konkretnu pomoć obiteljima koje se ne mogu same nositi s različitim nedaćama, bolesti i oskudicom u vremenu bremenitu neizvjesnošću, strepnjom i nespokojem.

Ovogodišnja akcija “Za 1000 radosti” nadahnuće crpe iz vrijednosti koje slavimo slaveći Božić te je vodimo pod nazivom “Svi smo pozvani!” Vjerujemo, naime, da doista svatko može učiniti  bar nešto, bar malim znakom odgovoriti na veliki božićni poziv, te: širiti prijateljstvo, razumjeti druge, štititi slabije, buditi nadu, činiti dobro, govoriti istinu, pomoći potrebnima, voljeti vjerno, pružiti utjehu, živjeti hrabrona što smo svi pozvaniTakvi mogući odazivi navedeni su i na prigodnim narukvicama koje su proteklih dana – uz potporu i preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – poslani u više od 620.000 primjeraka  u osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. Sredstva prikupljena u akciji Hrvatski će Caritas putem mreže biskupijskih caritasa proslijediti obiteljima u potrebi: obiteljima nezaposlenih roditelja, višečlanim obiteljima, obiteljima branitelja, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan, onima koji najteže podnose posljedice duge ekonomske krize. Uz to sredstva će se iskoristiti i za podupiranje Caritasovih pučkih kuhinja, sigurnih kuća, ustanova koje skrbe za beskućnike, starije i nemoćne, djecu s posebnim potrebama i dr.

Svjesni smo da – sa svim ljudima zauzetima za zajedničko dobro i posvećenima socijalnoj pravdi – dijelimo osjećaj odgovornosti ali i konkretne skrbi za naše najsiromašnije građane i da u borbi za dostojanstven život i dobrobit svakoga čovjeka svatko od nas  ima svoju specifičnu ulogu. Darežljivošću hrvatskih građana, tvrtki, udruga te državnih tijela i ustanova u proteklih desetak godina provođenja akcije “Za 1000 radosti” uspjeli smo razveseliti i konkretno pomoći tisućama obitelji budeći u njima nadu.

Kad je najteže, jedni smo drugima potrebni – najviše!

U akciju “Za 1000 radosti” građani, tvrtke, udruge, ustanove mogu se uključiti do kraja siječnja:

– novčanom donacijom na račun IBAN HR40 2340 0091 5101 2645 2, poziv na br. 7-13

(OIB 60100836848)

– pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen; operator Moj telekom)

– objavom  informacija i oglasa na web-stranici, internetu, biltenu, novinama, postavljanjem  plakata ili emitiranjem radijskog spota

U subotu 21. prosinca (od 8 do17h) u suradnji s Hrvatskim šumama i drugim donatorima u sklopu akcije održat će se  na Trgu bana Josipa Jelačića (zapad) u Zagrebu, uz prigodni program, i tradicionalna prodaja božićnih drvaca.

www.caritas.hr