UdbinaFoto: IKA
Stotinjak okupljenih svećenika, među kojima su bili nadbiskupi riječki Ivan Devčić i zadarski Želimir Puljić te mons. Milan Simčić, dugogodišnji djelatnik na odgovornim poslovima u Rimskoj kuriji, na početku je pozdravio domaći biskup Mile Bogović. Među ostalim je, kao povjesničar, podsjetio i na neke važne događaje iz hrvatske prošlosti vezane uz taj dan ili udbinsko-krbavski kraj. Naime, 22. lipnja 1593. kod Siska se odvila bitka oko sisačke renesansne utvrde, danas poznate pod nazivom Stari grad, što ga je, na ušću Kupe u Savu, 1544. počeo graditi Zagrebački kaptol u svrhu obrane Hrvatskoga Kraljevstva. Bitka kod Siska bila je prekretnica koja je naznačila zaustavljanje turskog prodiranja dalje u Europu, a imala je i osobiti psihološki utjecaj, jer je njome prvi puta nakon Krbavske bitke uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici. Iznijevši osnovne povijesne podatke o poznatoj Krbavskoj bitki (9. rujna 1493. godine), biskup je spomenuo i zanimljivu podudarnost da je važna operacija Medački džep otpočela točno pet stotina godina poslije, odnosno 9. rujna 1993. godine.

Potom je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić predstavio program Svećeničkoga dana te nazočne upoznao s prijedlogom proslave Godine vjere u Gospićko-senjskoj biskupiji. Nakon toga su prijedloge proslave Godine vjere u Riječkoj i Zadarskoj nadbiskupiji iznijeli mr. vlč. Mario Gerić, ravnatelj Metropolitanskoga pastoralnog instituta u Rijeci, te vlč. Ivan Rončević, tajnik Prezbiterskog vijeća u Zadru. Sva tri prijedloga obuhvaćaju sadržaje što ih je ponudila Nota s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere, koju je uz apostolsko pismo “Porta fidei” pape Benedikta XVI. izdala Kongregacija za nauk vjere. Predstavljači tih programa u svojim biskupijama istaknuli su neke posebne događaje na biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini, pri čemu je naglasak stavljen na svećeničke rekolekcije, kateheze za razne kategorije vjernika, redovite mjesečne tribine, pučke misije, hodočašća, razne stručne skupove i drugo, s ciljem boljeg upoznavanja vjernika s dokumentima Drugoga vatikanskog sabora i Katekizma Katoličke Crkve, a sve s temeljnim ciljem što zauzetijeg ispovijedanja, slavljenja i življenja vjere. Zapažen je također jednostavan i važan prijedlog Gospićko-senjske biskupije da se obnovi i oživi svakodnevna Ispovijest vjere Hrvata katolika, koja je proglašena kao Ninski zavjet već godine 1979.

Otvarajući raspravu, mons. Devčić istaknuo je potrebu temeljitih duhovnih vježbi za svećenike, u kojima će najprije oni produbiti vlastitu vjeru kako bi u toj istoj važnoj zadaći mogli vjernicima pomoći u Godini vjere. Naglasio je također nužnost osmišljavanja određenih programa za obiteljski pastoral u Godini vjere. Biskup Bogović posvijestio je važnost svakodnevnog moljenja Anđeoskog pozdravljenja i učenja vjernika da se redovito i javno prekriže kad god čuju zvonjenje Angelusa. U razgovoru nakon toga među ostalim je istaknuto kako je, uza sve potrebne i važne teološke i racionalne napore, obnova vjere u povijesti Crkve redovito dolazila odnosno bila poticana od ljudi sveta života i karizmatika u suradnji s institucionalnom Crkvom.

U nastavku programa mons. Bogović svećenike je upoznao s osnovnom idejom projekta Crkve hrvatskih mučenika te ih poveo u razgledavanje muzeja CHM i posjet ostacima drevne krbavske katedrale na Udbini. Nakon toga svećenici su posjetili pastoralni centar na Plitvicama, gdje su imali zajednički objed i upoznavanje Centra, a potom su imali mogućnost obilaska Nacionalnog parka Plitvička jezera. (ika/bitno.net)