Učenici Katoličke osnovne škole u Požegi predali su 8. svibnja Dorotei Dunđer, redovnici Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, novac koji su sakupljali tijekom ove školske godine za školovanje siromašne djece u Beninu. Katolička škola od svoga osnutka prije pet godina započela je s projektom školovanja siromašnih učenika u Beninu. Svaki razred školuje jednog učenika. Za jednu školsku godinu potrebno je osigurati 100 eura.

Sestra Dorota Dunđer koja je već 25 godina misionarka u Beninu kazala je da roditelji ne mogu slati svoju djecu u školu jer za to nemaju novac, a ako i imaju, radije uvijek pošalju muško dijete nego žensko. Ženska djeca kada postanu malo svjesnija počinju bježati u školu. Ako nitko za njih ne plati školarinu nitko ih ništa neće ni pitati niti će dobiti svjedodžbu da su završili razred, objasnila je s. Dorotea, koja je učenike posebno iznenadila svjedočenjem da se u Beninu djevojčice udaju već s 12-13 godina. Zbog toga je jako važno da im se pruži mogućnost školovanja tako da se ne moraju rano udati, a sa završenom školom moći će se i zaposliti i kasnije prehranjivati djecu.

“Da nema vas i sličnih vama mi ne bismo mogli školovati niti jedno dijete. Mi smo samo posrednici”, kazala je s. Dorotea te zahvalila svima koji se odriču kako bi se mogli školovati siromašni đaci.

Ravnatelj škole Ivica Žuljević zahvalio je s. Dorotei na dolasku i svjedočenju te učenicima te katoličke škole što su svojim odricanjem pomogli da njihovi afrički vršnjaci idu u školu.