Ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice otkriven je spomenik „Ruža Hrvatska“ koji je podignut u spomen na Ružicu Markobašić i njezinog nerođenog sina Antuna koji su ubijeni na Ovčari, u studenom 1991. godine, piše Večernji list.

Podizanje spomenika dogodilo se na inicijativu Udruge Hrvatska za život. Sredstva za realizaciju ovog projekta prikupljala su se više od 5 godina. Članica Udruge Lidija Dugan izjavila je kako je ova inicijativa pokrenuta jer među 200 grmića, posađenih u spomen na 200 ubijenih vukovarskih ranjenika i pokopanih na Ovčari, nema grmića posađenog u spomen na nerođenog Antuna. Spomenik je postavljen ispred bolnice, odnosno na mjestu s kojeg je majka Ružica odvedena na Ovčaru. „Ovaj spomenik je i za sve trudnice i njihovu djecu stradale u ratovima na hrvatskim područjima“. izjavila je Lidija Dugan.

Podsjetimo, Ružica Markobašić bila je trudna pet mjeseci. Ona i njezin suprug Davor iščekivali su dolazak svog Antuna. Ratne strahote koje su Vukovar i cijela Hrvatska proživljavali, potpuno su promijenile njihove živote. O Ružičinom suprugu Davoru izmišljene su užasne stvari koje su sigurno pridonijele njezinom posebno okrutnom smaknuću. Nakon pada grada Vukovara i ona je potražila zaklon u vukovarskoj bolnici iz koje je izvedena 20. studenog s ostalim ranjenicima i pacijentima. Odvedena je na Ovčaru, a prema svjedočenju mnogih, kao da se već unaprijed znalo što će joj se dogoditi. Nažalost, glavna meta bio je upravo njezin nerođeni sin! Na sudu je jedan od srpskih vojnika rekao kako je Ružica molila da je ne ubiju, ali njezin ubojica posebno ju je ponizio, natjerao je da se skine do gola i ispalio rafal direktno u njezin trbuh. Tako su poginuli i Ružica i Antun.

U Vukovar je povodom otkrivanja spomenika iz Njemačke doputovala i Ružicina kćer Adnana koja je izjavila kako do 1994. godine nije znala za majčinu sudbinu.

Spomenik “Ruža Hrvatska” izradio je akademski kipar Lovre Jakšić čija bista Jean-Michela Nicoliera već krasi centar Vukovara.

Foto: Davor Javorovic/ Pixsell