Poplave

U Biskupskom domu u Požegi na poziv biskupa Antuna Škvorčevića održan je 28. svibnja sastanak na kojem su, uz ravnatelja Caritasa Požeške biskupije Gorana Lukića, sudjelovali Antun Ćorković iz Pleternice te Jozo Zorić iz Lipika, župnici najteže pogođenih župa u nedavnoj poplavi. Biskup je istaknuo kako je nakon prve pružene pomoći nastradalim obiteljima u hrani potrebno utvrditi njihovo trenutačno stanje i način na koji će im se dalje organizirano pomagati u okviru Caritasovih mogućnosti. Rekao je da je to važno i zbog toga što nastradali na pleterničkom i lipičkom području nisu prisutni u medijima te je opasnost da ubrzo budu zaboravljeni u svojoj nevolji. Istaknuo je kako su ovakva stradanja ljudi prigode u kojem po djelovanju župnih Caritasa treba posvjedočiti kršćansku dobrotu na organiziran način u suradnji s Biskupijskim Caritasom kao i sa svima drugima koji su spremni pomoći. Pripomenuo je da se nitko ne bi smio osloboditi te obveze, smatrajući da to treba netko drugi činiti. 

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa Lukić prikazao je konačni broj nastradalih u nedavnim poplavama na području Požeške biskupije. Rekao je da je nastradalo 539 obitelji. Od toga u pleterničkom Gradcu i Ivandvoru nastradale su 264 obitelji, u 142 kuće ušla je voda a ostalima su bila poplavljena dvorišta, uništene poljoprivredne površine i sredstva. U Lipiku voda je ušla u 58 kuća a još u 34 domaćinstava stradala su poljoprivredna dobra, vrtovi i dvorišne zgrade. U Kuzmici je u 18 kuća prodrla voda, u još 15 obitelji uništila okućnice. U Jakšiću je u 13 kuća ušla voda, a u 11 domaćinstava stradala su dvorišta. U Mihaljevcima stradala je jedna kuća u koju je prodrla voda, dok su u još pet obitelji uništena poljoprivredna dobra i okućnice. U Bokšić Lugu i Beljevini vodena bujica zahvatila je 120 domaćinstava, uništila vrtove i poljoprivredna zemljišta. Voda se povukla iz svih kuća, okućnica i poljoprivrednih površina te je ostavila za sobom teške posljedice. 

Ravnatelj Caritasa izvijestio je da je u navedena područja dostavljena prva pomoć u hrani, odjeći, dezinfekcijskim sredstvima, higijenskim potrepštinama te pitkoj vodi. Caritas je preko svojih volontera u suradnji sa župnim Caritasima u pleternički Gradac i Ivandvor uputio 350 paketa hrane i higijenskih potrepština, 50 paketa odjeće i obuće, 200 litara dezinfekcijskih sredstava, 1000 kilograma Zvečevo čokolada i 300 smrznutih pilića. U Lipik je upućena pomoć od 250 paketa hrane i higijenskih potrepština, 150 litara dezinfekcijskih sredstava te 1000 kilograma Zvečevo čokolada. U Bokšić Lug i Beljevinu dostavljeno je 200 paketa hrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće te 120 paketa raznog sjemenja i sadnica za vrt. Pomoć u 50 paketa hrane i higijenskih potrepština upućena je i evakuiranim mještanima općine Bebrina koji su neko vrijeme bili smješteni u Brodskom Stupniku zbog bojazni od pucanja savskog nasipa. Požeška biskupija poslala je pomoć u novcu od 50.000,00 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije te jednako toliko Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije. 

Župnici navedenih župa izvijestili su zatim o tome što poduzimaju sa svojim volonterima na poplavljenim područjima. Prema ranijem dogovoru posjetili su sve nastradale obitelji, izradili popis njihovih potreba te redoslijed pomaganja među kojima prioritet imaju samci i starije osobe, obitelji s brojnom djecom i oni koji nemaju nikoga u radnom odnosu. Zaključeno je da se i nadalje prate potrebe tih obitelji u prehrani i kućnim potrepštinama, da se razvidi mogućnost nabave još određenog broja aparata za isušivanje zidova jer je sadašnji premalen. Odlučeno je da Caritasovi volonteri u skladu sa spomenutim prioritetima popišu točnu kvadraturu potrebnih keramičkih pločica i laminata kako bi se pomoglo u uređenju podova a potom će se razvidjeti mogućnost nabave kućanskih aparata za najteže nastradale obitelji. Biskup Škvorčević je na kraju zahvalio ravnatelju Biskupijskog Caritasa za velike napore koje ulaže s volonterima u prikupljanju i podjeli pomoći te župnicima za sve ono što oni čine sa svojim volonterima da bi ublažili nevolje nastradalih ljudi. Obavijesti o djelovanju Caritasa Požeške biskupije u pomaganju nastradalim od poplave, donacijama i upućenoj pomoći mogu se naći na mrežnoj stranici Požeške biskupije www. pozeska-biskupija.hr